AcasăNewsRĂZBOI ÎN UCRAINA. Elicoptere rusești din SUA, transferate „ilegal” Kievului / Precizări...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Elicoptere rusești din SUA, transferate „ilegal” Kievului / Precizări de ultimă oră la Moscova

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Elicoptere rusești din SUA, transferate „ilegal” Kievului / Precizări de ultimă oră la Moscova

Rusia afirmă că livrarea de către SUA a elicopterelor Mil Mi-17 de fabricație rusească către Ucraina este „ilegală”.

De când Rusia a invadat Ucraina, mai multe țări au livrat forțelor ucrainene echipamente militare de origine sovietică pe care le păstrau de la sfârșitul Războiului Rece, pentru ca forțele Kievului să și le poată însuși rapid, având în vedere că erau deja echipate cu ele.

Elicoptele, cumpărate din Rusia pentru Afganistan

De aici și presiunile exercitate asupra Poloniei, Slovaciei și Bulgariei pentru a le convinge să predea Kievului avioanele de luptă MiG-29 „Fulcrum”, având în vedere că ar fi fost nevoie de mult timp pentru a-i rutina pe piloții ucraineni să folosească avioane de concepție occidentală.

În 2011, SUA au achiziționat cel puțin 21 de elicoptere Mil MI-17V5 „Hip” din Rusia pentru a consolida capacitățile aeriene ale Armatei Naționale Afgane. Apoi, în 2017, a fost lansat un program de înlocuire a acestora cu modele americane, și anume UH-60A Black Hawk.

Ca urmare, după întoarcerea talibanilor la Kabul, Pentagonul s-a trezit cu aproximativ 15 elicoptere Mi-17, dintre care unele au fost recuperate în timpul retragerii din Afganistan.

Înainte de ofensiva rusă, cinci dintre acestea, care fuseseră trimise în Ucraina pentru reparații, au fost predate oficial de către Washington forțelor ucrainene în cadrul programului Excess Defence Articles (EDA), scrie Opex 360.

La jumătatea lunii aprilie, Casa Albă și-a anunțat intenția de a livra Ucrainei 11 Mi-17 suplimentare, ca parte a unui nou pachet de ajutor militar. Cu toate acestea, la scurt timp după acest anunț, s-a raportat că administrația americană a renunțat la livrarea acestor elicoptere către Kiev. Acest lucru s-a dovedit a fi neadevărat, deoarece aeronavele se aflau pe lista de echipamente furnizate forțelor ucrainene publicată de Departamentul de Stat la 25 aprilie.

Moscova denunță încălcarea cauzelor contractuale

Pe de altă parte, nu totul este permis în ceea ce privește vânzarea de echipamente militare. Astfel, o țară care dorește să transfere arme unui terț trebuie să ceară autorizație de la țara care le-a vândut. Chestiune precizată de Serviciul federal rus pentru cooperare tehnico-militară (FSVTS) la două săptămâni după anunțul Washingtonului.

Într-un comunicat emis la 27 aprilie, FSVTS a declarat că „protestează împotriva oricărui transfer ilegal către Ucraina de arme și echipamente militare de producție rusă (sau sovietică), inclusiv elicoptere furnizate de JSC Rosoboronexport în cadrul unui contract major cu Pentagonul semnat în 2011”.

Și, anexând o copie a contractului semnat în 2011(a cărui autenticitate nu poate fi verificată), FSVTS amintește că Statele Unite se angajaseră să transfere aceste elicoptere armatei afgane. Și că numai Afganistanul avea dreptul să le „reexporte” către o țară terță după ce ar fi cerut permisiunea Rusiei.

„Decizia SUA de a furniza Ucrainei elicopterele «afgane» menționate mai sus încalcă flagrant bazele dreptului internațional și prevederile documentelor contractuale ruso-americane”, a concluzionat FSVTS. Rămâne de văzut dacă Moscova va sesiza o instanță internațională de arbitraj pentru a soluționa această dispută „comercială”. Ceea ce este puțin probabil.

author avatar
Tudor Borcea
1.209 afisari

7 COMENTARII

  1. Marele licurici obez și arogant face exact ce vor boașele sale. Nu contează clauzele contractuale, nu contează ONU, nu contează decât mizeria globalistă care-și spune „elită”.

  2. CE VA SPUNE CIFRA 5 IN CONTEXTUL ARTICOLULUI SI A CELOR 5 ELICOPTERE AJUNSE LA GHIMBAV PENTRU MENTENANTA ????.
    CELE 5 VECHITURI DE ORIGINE !!!, AU INTRAT IN ROMANIA SUB PAVILION UCRAINEAN ,VOPSEA SE GASESTE DESTULA ,PRESA ARE SCRIS CE SA SPUNA !,RESTUL URMEAZA.
    ASTA NU-I DECAT O ALTA DOVADA A CE SCULE SE LIVREAZA PENTRU UCRAINA IN CONTUL ACELOR MILIARDE IMPRUMUTATE SAU IN LIZING PE TERMEN LUNG ,PRET DE 2-3 GENERATII !!.

  3. Ia te uită cine se erijează în apărătorul legalității internaționale! Păi s-o luăm metodic: cine bombardează pe cine? Evident rușii pe ucrainieni. Cine a atacat pe cine? Evident tot rușii, care au încălcat integritatea teritorială și independența Ucrainei. Într-un cuvânt rușii sunt agresorii. Iar cei care se apără sunt ucrainienii, la ei acasă. Au dreptul să primească tot ajutorul din lume ca să respingă pe agresor. Culmea e că o fac cu armele agresorilor. Demers perfect legitim!

    • pe bune ? sigur ai drept de vot, sigur iesi din casa singur/a si nu te impiedici? hai , mai informeaza te , vezi ce fac trogloditii astia din u.a. de vreo opt ani, in zona in care traiesc etnicii rusi !!!!!!!

  4. Pai Ucraina are mai multe tancuri ca voi. Sa vedeti numai din India cate nu se aduc ca tarile din Nato nu prea mai au fier vechi rusesc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger