AcasăNewsRĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce va ancheta România, alături de alte state/Parchetul General...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce va ancheta România, alături de alte state/Parchetul General a anunțat că Scutea a semnat!

(sursa foto: Facebook/Ministerul Public)

Procurorul general Gabriela Scutea a semnat, la sediul Eurojust de la Haga! S-a aflat joi, 13 octombrie.

România a devenit, prin Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția parchetelor militare, parte a echipei comune de anchetă privind infracțiuni de război și infracțiuni contra umanității comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei – a transmis, joi, Parchetul General, într-un comunicat de presă.

„În cursul zilei de azi, 13 octombrie 2022, procurorul general Gabriela Scutea a semnat, la sediul Eurojust de la Haga, Amendamentul la Acordul de constituire a unei echipe comune de anchetă, prin care România, prin PÎCCJ – Secția parchetelor militare a devenit parte a echipei comune de anchetă privind infracțiuni de război și infracțiuni contra umanității comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei”, menționează Ministerul Public.

Ce state fac parte din această echipă de anchetă

Mai multe țări europene fac parte din această echipă comună de anchetă, constituită încă de la finalul lunii martie.

„Echipa comună de anchetă s-a constituit la data de 25 martie 2022 de către Lituania, Polonia și Ucraina, cu sprijinul Eurojust, ulterior devenind părți Letonia, Estonia și Slovacia. De asemenea, la echipa comună de anchetă participă Biroul Procurorului din cadrul Curții Penale Internaționale de la Haga”, potrivit aceleiași surse.

Care e scopul echipei comune

(sursa foto: Facebook/Ministerul Public)

Totodată, s-a anunțat de la nivelul Parchetului general că „scopul acestei echipe comune de anchetă este facilitarea investigațiilor și a urmăririi penale în cauzele privind presupuse crime internaționale în Ucraina, prin creșterea cooperării între părți și participanți”.

Iar „echipa comună de anchetă reprezintă un mecanism de cooperare judiciară internațională în materie penală care cuprinde un acord juridic între autoritățile competente, format din mai multe state, în scopul desfășurării anchetei penale”.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anunțase în iulie că s-a sesizat din oficiu „cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal”. Citiți mai multe AICI: România se implică în războiul din Ucraina! Au anunţat-o chiar procurorii. Va fi ridicat, astfel, MCV-ul?

Citiți și:

Vladimir Putin, arestat? Curtea Penală Internaţională, sesizată de un procuror pentru crime de război

Europa s-a pus de-acord: Rusia comite CRIME de război în Ucraina! Reacţia lui Boris Johnson

Rusia, anchetată de Curtea Penală Internațională pentru crimele de război comise în Ucraina

author avatar
Andrei Coman
380 afisari

8 COMENTARII

  1. De ce nu a anchetat mUE si Romania situatia minoritatilor intre 2014 si 2022, cind minoritarii din Ucraina erau pur si simplu terorizati. Centrul cultural din Cernauti era permamnent „vizitat” de hordele neonziste ucrainiene sponsorizate de guvernul ucrainian, apoi inchis. Romanii au fost lipsiti de drepturi, istoria acelor teritorii a fost schimbata cu minciuni, drepturile romanilor sterse, etc, etc. Atunci dulapul asta imbecil instaurat la Cotroceni nu a zis nimc si MAE nu s-a sesizat, nu s-a plins la UE!
    Acu „ii sprijinim”, le caram cerealele, am blocat portul Constanta pt. ei, ne-am calcat in piciaore intersele nationale si economice!
    Sper ca Ukakaraina, acesta tara artificiala, facuta din teritorii furate de la vecini, sa-si primeasca ce merita si sa fie sfirtecata in bucati, asa cum au avut soarta tertoriile romanesti! Sper sa vad ziua cind Bucovina, Sudul Basarabiei, Buceagul, N. Maramuresului s-or intoarce la mama lor Romania si romanii nu vr mai fi „straini refugiati” care nu-si pot folosi nici limba!
    Rusine scirbei de Johannis care i-a abandonat inca o data pe romanii din Ukakaraina in favoare ordinelor primite de la UE!

  2. Santem impinsi sa sustinem interesele americanilor, ii ajutam sa isi acopere crimele lor de razboi. Oare informatiile de la care va pleaca ancheta vor fi cele reale ori cele fabricate?

  3. De ce nu anchetati pe politicienii romani aceste gunoaie care au distrus RO o sa va iasi voua pe ochi toata complicitatea voastra cu criminalii NATO

  4. Intrebari retorice,tanti e doar o sluga care lucreaza doar pe baza ordinelor primite.Care Parchet?

  5. Ce sa ancheteze PG? Mai stiu slugile de acolo ce este si cum se face o ancheta cand totul le vine in plic de la securitate?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger