AcasăNewsRĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce lasă în urmă rușii la Cernobîl / Repoziționarea...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce lasă în urmă rușii la Cernobîl / Repoziționarea lui Putin

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce lasă în urmă rușii la Cernobîl / Repoziționarea lui Putin

Rușii încep să se retragă de la centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit Pentagonului, însă militarii par să se repoziționeze în Belarus și să nu se întoarcă în Rusia.

Forțele ruse încep să părăsească situl nuclear de la Cernobîl, unde au preluat controlul în prima zi a invaziei, la 24 februarie, a declarat, miercuri, un înalt oficial al Pentagonului.

„Credem că se repoziționează în Belarus”

Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Gostomel, la nord-vest de Kiev, iar „Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziționeze, părăsind Cernobîlul pentru a merge în Belarus”, a declarat presei acest înalt oficial care a cerut anonimatul.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a încetat, din 9 martie, să mai primească date live de la Cernobîl. Ea s-a îngrijorat duminică de lipsa de rotație a personalului din centrală din 20 martie, informează 20 Minutes.

Aeroportul militar Antonov din Gostomel a fost atacat de forțele ruse pe 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai indicat că „mai puțin de 20%” din forțele ruse a căror înaintare asupra Kievului a fost împiedicată de rezistența ucraineană „au început să se repoziționeze” în direcția Belarusului.

„Credem că se repoziționează în Belarus. Nu avem un număr exact, dar aceasta este estimarea noastră preliminară”, a adăugat Kirby, menționând că niciuna dintre unități nu părea să părăsească vecinătatea Ucrainei.

„Nu este un detaliu”, a remarcat el. „Dacă rușii ar fi serios în privința detensionării, pentru că asta pretind ei, i-ar trimite acasă. Dar nu asta fac”.

Moscova, care spune că vrea să se concentreze asupra regiunii Donbas, unde se află zonele separatiste Doneţk şi Lugansk, s-a angajat să își „reducă radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihiv” în nordul ţării. Cu toate acestea, bombardamentele nu au încetat, în special în estul țării și în jurul Kievului, a remarcat John Kirby.

Zelenski: „Nu credem în fraze frumoase, nu vom ceda”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că nu crede în promisiunile Rusiei de a-și reduce prezența militară la Kiev și că armata sa se pregătește pentru noi lupte în estul Ucrainei.

„Nu credem pe nimeni, nici o frază frumoasă”, a spus domnul Zelensky joi seara devreme într-o adresă video adresată națiunii. „De asemenea, vedem că există o acumulare de trupe rusești pentru noi lovituri” în regiunea Donbas și ne pregătim pentru asta”, a insistat el.

„Nu vom ceda. Vom lupta pentru fiecare metru al teritoriului nostrum”, a spus el.

 

author avatar
Tudor Borcea
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger