AcasăNewsRazboi in Malta cu mafia Panama Papers

Razboi in Malta cu mafia Panama Papers

In premiera, un atentat cu masina capcana vizeaza un jurnalist incomod. De notat ca atentate similare au mai avut loc pe insula dar autorii nu au fost identificati

”Mama mea a fost asasinata pentru ca ea a ales sa stea intre statul de drept si cei care violeaza legea”, a declarat ieri Matthew Caruana Galizia , fiul jurnalistei care a coordonat investigatiile Panama Papers in Malta, Daphne Caruana Galizia, ucisa luni de o bomba plasata sub masina sa.

In premiera un atentat cu masina capcana vizeaza un jurnalist incomod De notat ca atentate similare au mai avut loc pe insula dar autorii nu au fost identificati

”Nu voi uita niciodata cum am alergat spre masina in flacari si am vazut in jurul ei bucati din mama mea. Mama mea care a murit din cauza incompetentei voastre”, se arata intr-un mesaj postat ieri pe Facebook de Matthew, care este si el membru al consortiului de jurnalisti care investiga dosarul Panama Papers. ”Sunteti complici, sunteti responsabili”, a scris Matthew, acuzandu-l pe premierul Maltei, Joseph Muscat si pe anturajul sau ca au umplut guvernul, politia si tribunalele de ”escroci”. ”Suntem un popor aflat in plin razboi contra statului si a crimei organizate care au devenit inseparabili”. ”Aici s-a ajuns, la un stat mafiot unde iti poti schimba sexul pe actele de indentitate dar esti facut bucati daca iti exerciti libertatile fundamentale”, a mai scris jurnalistul, acuzandu-l pe Muscat ca a lasat sa se dezvolte ”o cultura a impunitatii”.

Comisia Europeana se declara ”ingrozita”

In varsta de 53 de ani, Caruana Galizia tinea un blog extrem de citit (400.000 de cititori) in care denunta fara incetare afacerile de coruptie in care erau implicati responsabili politici din insula mediteraneana.

Fiul jurnalistei îl acuză pe premierul<br >maltez de complicitate la crimă

Caruana Galizia a fost si la originea acuzatiilor de coruptie la adresa politicienilor, acuzatii ce au provocat alegeri anticipare in luna  iunie. Spre exemplu, Galizia a dezvaluit ca sotia lui Muscat, Michelle, a deschis un cont in Panama pentru a ascunde, intre altele, o mita primita de Azerbaidjan in schimbul unei autorizari de functionare a unei banci azere in Malta. Cu o ora inainte sa fie ucisa, jurnalista a repetat acuzatiile la adresa lui Keith Schembri, seful de cabinet al lui Muscat, pe care l-a calificat ”escroc ce se foloseste de influenta asupra guvernului pentru a se imbogati”. Schembri si Konrad Mizz, ministrul Energiei, detin ambii conturi secrete in Panama. Ieri, Comisia Europeana s-a declarat ”ingrozita” de asasinarea lui Caruana Galizia, ”un pionier al jurnalismului de investigatii in Malta”, ”condamnand cu fermitate acest atac tintit”.

Assange ofera recompensa

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a informat ca va plati 20.000 de euro pentru orice informatie care va duce la aflarea persoanelor implicate in asasinarea lui Daphne Caruana Galizia. Assange s-a declarat indignat si revoltat de aceasta crima. Luni seara, mii de persoane s-au adunat si au aprins lumanari, la Sliema, langa capitala La Valetta, pentru a o omagia pe fosta jurnalista, in timp ce Politico aprecia ca ea devenise ”un WikiLeaks intreg intr-o singura femeie”. Ieri, maltezii s-au adunat in fata tribunalului din La Valleta pentru a cere ”dreptate pentru Daphne”. Atacurile cu masini capcana nu sunt o noutate in Malta, tara cu 430.000 de locuitori. Cel de luni a fost al saselea in ultimele 13 luni si al patrulea ca mortal. Insa pana acum victimele erau membri ai retelelor criminale sau oameni de afaceri suspectati de legaturi cu aceste retele.

author avatar
Tudor Borcea
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger