AcasăNewsRaycap stoarce bani din energie cu un brevet-fantoma

Raycap stoarce bani din energie cu un brevet-fantoma

In timp ce procurorii DNA incearca sa descalcealsca itele contractului dubios de 20 de milioane de euro incheiat cu Romtelecom, grecii care conduc firma Raycap ajung din nou in centrul unui nou scandal cu iz penal. Ei sunt suspectati ca au masluit documentatia care le-a adus doua milioane de euro din bani publici, mintind ca detin brevetul unei super-tehnologii, pentru a incheia un contract cu Hidroelectrica si Con Bucovina SA. Culmea, tehnologia exista, insa este brevetata de o firma din Franta, asa ca statul roman a ramas cu buza umflata.

Sefii Raycap Corporation, CEO Michalis Roussoglou (stanga) si presedintele Costas Apostolidis, i-au mintit pe reprezentantii statului roman ca detin brevet pentru tehnologia-minune

Romania pare sa fi devenit tara tuturor posibilitatilor pentru firma Raycap Corporation, al carei CEO este Michalis Roussoglou, iar presedinte – Costas Apostolidis. Grecii care fac bani pe banda rulanta in tara noastra din contracte cu statul au „mirosit” ca cele mai profitabile afaceri sunt cele cu energie. Asa ca s-au „lipit” de un contract cu firma Con Bucovina SA, beneficiarul final al serviciilor fiind Hidroelectrica SA, care este controlata de statul roman. Si nu oricum, ci apeland la tertipuri josnice, minciuni grosolane si declarand ca detin o tehnologie care, de fapt, este brevetata de o alta firma, din Franta.

Raycap a incasat doua milioane de euro pentru proiectul de la Hidrocentrala Vicov

Pentru a-i convinge pe reprezentantii celor doua societati sa semneze cu ei, grecii de la Raycap au prezentat in 2010 un proiect „revolutionar”. Conform documentelor intrate in posesia „National”, tehnologia grecilor, denumita Raygates, ar fi crescut cresterea productiei de energie electrica cu 30% pentru hidrocentrala de la Vicov, asa ca statul roman s-a aratat imediat interesat. Avea insa sa fie escrocat intr-un mod incredibil.

Au incasat doua milioane de euro pe vorbe

Luna trecuta, cind a descoperit ca brevetul este detinut de o firma din Franta, ISPH a solicitat firmei Raycap sa prezinte toate actele promise in 2010

Pentru a-si impresiona partenerii de afaceri, cei de la Raycap au prezentat desene tehnice, proiecte si chiar un brevet care atesta faptul ca tehnologia Raygates este a lor si poate fi folosita imediat dupa semnarea actelor.

In 2011, Con Bucovina si Hidroelectrica au semnat cu grecii, cu toate ca tehnologia utilizata in cadrul proiectului nu avea un brevet

Numai ca, in 2010, Raycap nu detinea brevetul respectiv, iar cei de la Hidroelectrica si Con Bucovina au fost, pur si simplu, mintiti in fata. Sperand ca sunt afaceristi de buna credinta, romanii i-au crezut pe greci pe cuvant si le-au solicitat sa realizeze proiectul, virandu-le in cont doua milioane de euro.

Statul a ramas si cu banii dati, si fara brevet

La doi ani dupa ce Raycap a incasat banii pentru proiectul de la Vicov, mai exact pe 5 aprilie a.c., Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice SA (ISPH) a cerut sa vada brevetul grecilor, intrucat lucrurile luasera deja o alta turnura. Tehnologia „originala” a celor de la Raycap fusese brevetata de catre o firma din Franta. Trezindu-se intr-o situatie penibila, cu banii dati si cu un proiect bazat pe o tehnologie brevetata, de fapt, de o alta firma (Hidroplus, din Franta – n.r.), conducerea ISPH a solicitat reprezentantilor Raycap lamuriri. De asemenea, ISPH a cerut dovezi clare care sa ateste faptul ca la data la care au depus documentatia si au obtinut aprobarile pentru a implementa tehnologia la hidrocentrala Vicov, Raycap detinea brevetul pentru Raygates si avea dreptul sa foloseasca si sa vanda respectiva tehnologie. Intrebarile au ramas fara raspuns, dar probabil grecii din fruntea Raycap – CEO Michalis Roussoglou si presedintele Costas Apostolidis – nu vor fi la fel de secretosi si in fata procurorilor DNA, care vor fi cu siguranta interesati de situatia incredibila, mai ales daca este vorba de bani publici obtinuti prin falsificarea unor documente.

Dan Bratu

author avatar
eNational
1.346 afisari

1 COMENTARIU

  1. Super. Din ciclu „Cat de prost e statul roman” cu tot cu functionarii lui. Vi cu o foaie zici ca e proiect de avion si merge pe baza de aer, il vinzi statului roman cu niste milioane de euro si dupa te urci pe gard si strigi in gura mare, „Ce bine imi pare ca ai luat teapa”. Sunt curios ce o sa le faca DNA la greci, ii leaga la sireturi, Fifty/Fifty, suna un prieten sau intreaba publicul. Hai ca suntem ridicoli.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger