AcasăNewsRatele cresc si cu noul indice IRCC

Ratele cresc si cu noul indice IRCC

Dupa schimbarea ROBOR cu IRCC, ratele creditelor in lei continua sa creasca. Aceasta, desi mai multi politicieni promiteau ca ratele se vor reduce chiar la jumatate.

IRCC, noua referinta pentru imprumuturile in lei, a crescut la 2,63 la suta si se va aplica pentru perioada iulie-septembrie. Asta dupa ce in trimestrul anterior, valoarea a fost de 2,36 la suta. Iar un indice mai mare aduce si rate mai mari la imprumuturile in moneda nationala. In cazul unui credit Prima Casa de 250.000 de lei, acordat pe o perioada de 30 de ani, rata va creste cu 40 de lei. Daca pana acum, suma lunara de plata era de 1.246 de lei, din aceasta luna, va creste la 1.286 de lei. Economistii au si sfaturi pentru cei care au credite a caror rata este calculata in functie de IRCC. Iancu Guda, analist economic: „Sa fii prevazator anticiclic si sa pui bani de-o parte pentru ca acest indice are o fluctuatie puternica, mult mai puternica decat veciul indice ROBOR si atunci, pentru a evita surprizele neplacute, e bine sa ai o rezerva de 10% din valoarea ratei lunare puse de-o parte, daca se poate”. Pe de alta parte, IRCC este mai mic decat indicele ROBOR la 3 luni, care este luat in calculul ratelor creditelor acordate inainte de 2 mai.

author avatar
Andrei Coman
206 afisari

4 COMENTARII

  1. După ce Zamfir și Piperea au reușit să reducă din costurile creditării, Tăriceanu și Isărescu s-au apucat să mărească costurile creditării pentru a aduna bani cu care să îi plătească pe ăia de îi mai votează, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger