AcasăNewsRatele cresc din nou, de la 1 octombrie. Lovitură pentru românii cu...

Ratele cresc din nou, de la 1 octombrie. Lovitură pentru românii cu credite raportate şi la ROBOR, şi la IRCC

Risc de falimente în sectorul bancar?

Românii nu scapă de povara ratelor imense. Indicele IRCC crește din nou, iar asta aduce o nouă majorare a ratelor.

Cei care au credite calculate în funcție de acest indice vor plăti rate aproape la fel de mari sau chiar mai mari decât cei care au credite calculate în funcție de ROBOR.

IRCC creşte puţin, dar creşte

Practic, trecerea de la ROBOR la IRCC pe care au făcut-o aproximativ 17.000 de oameni anul trecut a fost doar o soluție temporară. Specialiștii vin și cu un avertisment: suprataxarea băncilor s-ar putea răsfrânge asupra dobânzilor.

Valoarea IRCC aferentă trimestrului II din 2023 este de 5,96% pe an, în creștere cu 0,02% față de T1 (5,94%). În intervalul menționat, valoarea maximă a fost de 6,15%, iar cea minimă de 5,81%.

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

ROBOR la trei luni s-a stabilizat de peste o lună de zile la valoarea 6,40%. Anterior, indicele și-a menținut trendul lent, dar susținut, de scădere, pornit încă de la începutul anului.

Patru bănci, în vizorul ANPC

ANPC demarează controale de amploare, dupa ce există suspiciuni legate de ratele în franci elvețieni, dar si de cresterile ROBOR și IRCC. În privinţa controalelor efectuate de ANPC la bănci, Horia Constantinescu a afirmat că o mare sumă de bani a fost înapoiată în urma procesului cu banca Raiffeisen.

Şeful ANPC a precizat că a semnalat şi Băncii Naţionale a României faptul că o bancă le-a spus că ”gradul de îndatorare se calculează cât din rată îţi poţi permite să achiţi la momentul acordării”.

author avatar
Andrei Ștefan
4.101 afisari

5 COMENTARII

  1. Buna seara oare de ce nu se poate bate in cuie acest ircc sau robor ca tot creste de ce nu ati lasat varianta cu rata fixa

  2. Pentru ca dobanzile depind de situatia politico economica. Vezi tu, oare ai imprumuta cuiva banii tai pe 30 de ani la 5% stiind ca politicul poate oricand crea inflatie de 10%+? Riscul de tara de directproportional.

  3. Atât știți! Sa măriți, sa jetmanitj și sa va îmbogățiți, voi hoților! Nu va gândiți deloc la oamenii acestei tari, Ei au făcut un sacrificiu destul de mare sa poată sa își ia și ei o casa și voi în loc sa ii ajutați ca sunt cetățenii tarii voi ajutați străinii care vin la noi cum ar fi nepalejii, Chișinăul și pe ai voștri ii distrugeți cu oborul asta! Sa va fie rusineee!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger