AcasăNewsRaspuns nuclear pentru Kim Jong-un

Raspuns nuclear pentru Kim Jong-un

Trump nu are multe optiuni: ori arunca lumea in aer, ori recunoaste Coreea de Nord ca putere nucleara

Dupa ce presedintele american Donald Trump a denuntat testul nuclear ”ostil” facut de catre Coreea de Nord, Pentagonul a promis regimului de la Phenian o ”replica militara masiva” in cazul unei ”amenintari” impotriva SUA.

Trump nu are multe optiuni ori arunca lumea in aer ori recunoaste Coreea de Nord ca putere nucleara Liderul de la Phenian sahist sau pokerist atomic

In urma unei discutii telefonice cu premierul nipon Shinzo Abe, Casa Alba a comunicat: ”presedintele Trump a reafirmat angajamentul SUA de a apara patria noastra, teritoriile si aliatii ei utilizand gama completa de capacitati diplomatice, conventionale si nucleare de care dispunem”. Dupa testul nord coreean, generalul James Mattis, secretarul Apararii, a avertizat Phenianul si a cerut extinderea sanctiunilor din partea comunitatii internationale. ”Avem numeroase optiuni militare si presedintele a vrut sa fie informat cu privire la fiecare in parte”, a lansat Mattis, dupa o intalnire cu Trump si echipa sa de securitate nationala. ”Orice amenintare vizand SUA, teritoriile sale, inclusiv insula Guam, aliatii, va face obiectul unui raspuns militar masiv”, a avertizat generalul Joe Dunford, seful statului major interarme al SUA.

”Vom vedea”

Donald Trump, care a denuntat ”actiuni periculoase pentru SUA” a lasat sa planeze dubii asupra intentiilor sale. Intrebat de un jurnalist daca are in vedere un raspuns militar pentru Kim Jong-un, presedintele SUA a raspuns: vom vedea. Expertii estimeaza ca o optiune militara contra regimului nord coreean este extrem de riscanta, ar putea provoca o reactie in lant si un grav conflict regional.

Coreea de Sud se pregateste

Coreea de Sud a desfasurat, dupa testul Phenianului, un important exercitiu militar implicand rachete balistice. Pe de alta parte, Seul a avertizat ieri ca Phenianul pare sa pregateasca un nou tir cu racheta balistica. In egala masura, Coreea de Sud a anuntat ca Seul si Washington vor intari sistemul antiracheta Thaad (Terminal High-Altitude Area Defense) scutul american care provoaca iritarea Chinei. Doua lansatoare Thaad sunt deja instalate in Coreea de Sud si sunt operationale. ”Alte patru vor fi amplasate temporar pentru a contracara amenintarile nucleare si balistice ale Nordului”, a comunicat ministerul sud-coreean al Apararii.

De 3 ori peste cea de la Hiroshima

Ieri, responsabili ai ministerului sud-coreean al Aparirii, citati de Afp, au declarat ca puterea celui de-al saselea test nuclear al Phenianului a fost de 50 de kilotone. Aceasta cantitate de energie semnifica faptul ca acest ultim test a fost de cinci ori mai puternic decat precedentul (in septembrie 2016) si de trei ori mai puternic decat bomba lansata de americani asupra orasului Hiroshima, in 1945.

”Clubul” atomic, si esti vazut

Testul unei bombe H (daca se va confirma) nu va schimba fundamental situatia din jurul lui Kim Jong-un dar constituie un pas in plus al regimului sau catre statutul de putere nucleara. Iar Phenianul (care afirma ca a reusit miniaturizarea unei bombe H) va continua aceste teste pentru a convinge intreaga lume ca tara sa a intrat in clubul puterilor nucleare. Tinta lui Kim nu este o prima lovitura asupra obiectivelor americane, stie ca represaliile vor sterge Coreea de Nord de pe harta. Insa posesia armei nucleare este pentru el, ca si pentru predecesorii sai de altfel, ca o asigurare pe viata, o garantie ca puterea si sistemul sau politic nu vor fi inlaturate cu forta. Kim Jong-un a meditat cu siguranta la soarta lui Saddam Hussein sau a lui Kaddafi, ambii maturati de la putere pentru ca au renuntat la arma nucleara. Cu cat Kim va inregistra progrese in programul sau militar cu atat ii va fi mai dificil comunitatii internationale sa-l impiedice sa-si atinga scopul. Iar vremea ”loviturilor chirurgicale” (invocate anterior de SUA) asupra instalatiilor nucleare nord-coreene a trecut deja. Programul lui Kim este prea avansat pentru a fi asumat un asemenea risc.

China, dar cum?

”Nu am avut niciodata atat de putine solutii diplomatice”, declara generatul Mattis. Intr-adevar, diplomatia americana, care trateaza dosarul nord-coreean de decenii, vrea sa rezolve situatia cu mana Chinei, in timp ce Trump pare ca reactioneaza dupa ce vede la tv si nu dupa o strategie coerenta. Amenintand ca SUA va inceta orice schimb comercial cu tarile ce fac afaceri cu Coreea de Nord, Trump se vara intr-un exercitiu politic delicat: China este partener economic major al SUA dar si destinatara a 90% din exporturile nord-coreene. Iar presedintele Xi Jinping vrea sa evite cu orice pret un colaps al regimului de la Phenian, care ar risca o reunificare ”salbatica” a celor doua Corei si aducerea soldatilor americani la frontierele Chinei. Intre timp, propaganda Phenianului, care lasa sa se inteleaga ca nord-coreenii, odata ce au trecut peste foametea din 1990, nu vor rupe randurile din jurul lui Kim, si care trece sub tacere sustinerea din partea Rusiei, Chinei, Iranului, Pakistanului etc. care i-a permis progrese tehnologice, subliniaza ca, in ciuda unui mediu international din ce in ce mai ostil, Kim Jong-un conduce deocamdata jocul.

author avatar
Tudor Borcea
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger