AcasăNewsRaspandirea pestei porcine, gafa Guvernului Dancila

Raspandirea pestei porcine, gafa Guvernului Dancila

Vicepresedintele ADER, Gheorghe Ontanu, profesor universitar in medicina veterinara, a declarat intr-o conferinta de presa ca ”pesta porcina nu poate fi transmisa la oameni  daca carnea e ingerata”. In plus, profesorul Ontanu spune ca masurile luate de Guvern sunt neavenite, exagerate”.

”Pesta porcina a existat si pe vremea lu Ceausescu. Masurile luate de Guvern acum sunt neavenite, nesustinute stiintific, in detrimentul producatorului, a proprietarului de animale care s-a trezit ca i se ia porcul din cotet in acesta noua ordine modiala. Despre acest aspect, s-a discutat, cu documente,  din 2013, pesta porcina a fost semnalata de atunci. Romania nu a vrut sa intervina si a lasat ca lucrurile sa se intample. Au trecut ani, si ne-am trezit ca  nu s-a discutat de acest aspect. Acum au de suferit cei care nu isi vor primi banii pentru porci la timp. Astfel ca, Ignatul, anul acesta a cazut in vara. Oamenii nu vor fi despagubiti decat in cel mai fericit caz, decembrie, cu bani, dar le vor lipsi Ignatul”, spune Gheorghe Ontanu. Mai mult, masurile pe care le-au luat autoritatile sunt de-a dreptul „ neavenite”. „Sa dai la nivelul solului cu tot felul de substante, cand virusul pestei porcine moare, intr-o secunda,  la o temperatura de 65- 70 de grade Celsius, deci sa dai su apa pe rotile masinilor e ca si cum ai munci degeaba”, a spus  Gheorghe Ontanu.

Guvernul, depasit

Profesorul Gheorghe Ontanu, specialist in sanatate animala, considera ca aparitia bolii a fost cauzata de neimplemantarea masurilor de urgenta fata de focarele de pesta porcina africana din Ucraina. Lucru care trebuia facut de Guvernul Dancila “Neactualizarea analizei de risc existente fata de situatia de emergenta ce s-a constituit in Ucraina, gestionarea incorecta a populatiei de mistreti din Delta Dunarii, poarta de intrare a bolii pesta in Romania, insuficienta si inadecvata supraveghere epidemiologica pasiva si activa a mistretilor din Delta Dunarii sunt unele motive pentru care Romania a ajuns in aceasta situatie. Totodata, supravegherea pasiva a porcinelor din gospodariile populatiei, ori din complexelede porcine, aceasta activitate fiind lasata, in mod official, prin Ordin al presedintelui ANSVSA, la competenta crescatorilot de porcine si a ingrijitorilor din fermele de porcine, care nu aveau nici competenta, nici calificarea pentru a realiza astfel de activitati- au dus la aceasta situatie de criza: peste 500 de focare in opt judete, a declarat specialistul in sanatate animala, Gheorghe Ontanu.

E bine sa stim

  1. Boala se manifesta doar la porci (suine), domestici sau salbatici;
  2. Nu exista vaccin;
  3. Virusul nu afecteaza omul, insa acesta poate fi purtator;
  4. Depistarea imediata a bolii este dificila deoarece semnele specifice clare lipsesc;
  5. Animalele bolnave isi pierd pofta de mancare, devin apatice si inainte de deces cu 24-48 de ore isi pierd coordonarea motrica;
  6. Un simptom des intalnit este prezenta unei febre ridicate, de 40-42 grade;
  7. Virusul se transmite prin contact direct intre animale, sau indirect, prin hrana acestora;
  8. Animalele mor in cel mult 20 de zile de la imbolnavire;
  9. Virusul poate ajunge in efective si prin intermediul capuselor;
  10. Contaminarea poate aparea si prin haine si ustensile.
author avatar
Ramona Feraru
1.094 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger