Cauta

De Craciun, rasfata-ti familia cu un cozonac ardelenesc!

Este deja cunoscut fatul ca toate gospodinele se intrec in prepararea retetelor in pragul sarbatorilor de iarna. Ziarul National iti prezinta o idee pentru a-ti indulci masa de Craciun.

De Craciun, rasfata-ti familia cu un cozonac ardelenesc! - Ziarul National
(foto: retete.unica.ro)

Timpul de preparare este destul de scurt de 80 de minute, iar cel de gatire de 40 de minute, potrivit blogului de retete Unica.

Ai nevoie de un kilogram de faina, de sase oua, 50 de grame de drojdie uscate, zece linguri de zahar, o jumatate de litru de lapte, opt linguri de ulei de floarea-soarelui, o lingurita de sare, doua pliculete de zahar vanilat, o coaja de la o lamaie si de la o portocala.

Pentru umplutura va fi nevoie de 500 de grame de nuca macinata, 100 de lingurite de cacao, 100 de mililitri de lapte, 350 de grame de zahar, esenta de vanilie, esenta de rom, unu sau doua pliculete de zahar vanilat si un galbenus de ou pentru uns.

Prepararea este extrem de simpla, chiar si incepatoarelor le va fi usor sa o faca.

Prima data se cerne faina si se lasa la temperatura camerei cam trei sau patru ore impreuna cu celelalte ingredient. Se separa ouale, iar uleiul se incalzeste cinci – zece minute. Laptele caldut se amesteca cu doua linguri de zahar, cu drojdia si se lasa la dospit acoperit cu un servetel. In bolul cu faina se adauga se adauga si restul de zahar, galbenusurile frecate cu sarea, zaharul vanilat, coaja de lamiae si de portocala, drojdia dospita si albusurile battue spuma. Toate ingredientele se amesteca pana se obtine coca, nici prea vartoasa, nici prea moale. Se adauga laptele daca e prea tare si apoi se framanta o jumatate de ora adaugandu-se uleiul, putin cate putin. Dupa ce s-a incorporat tot uleiul, se acopera si se lasa aproximativ o ora la crescut.

Intre timp se pregateste crema de nuca. Se amesteca nuca macinata si coapta cu zaharul si cu laptele fierbinte. Se adauga o esenta de vanilie si doua-trei picaturi de rom, coaja de lamaie si cacao. Crema se va lasa la temperatura camerei. Apoi, ungeti tavile cu mult unt.

Coca va fi impartita in doua bucati. Pe acestea le intindeti si le umpleti cu crema de nuca si le rulati. Se vor aranja in tava, una langa alta. Le mai lasati cam 20 de minute la crescut, le ungeti cu ou si le coaceti la aceeasi temperature.

Pofta buna!

Ultimele stiri

  • Categoria de pensionari care ar putea primi bani în plus în 2026. Ce iau în calcul autoritățile
  • O nouă lovitură cruntă pentru Mihaela Rădulescu! Mama vedetei TV s-a stins din viață
  • Grindeanu: „Pentru mine, de azi începe o nouă etapă la Bucureşti, care va fi dificilă”. Șeful PSD, confesiune de față cu Ciolacu – VIDEO
  • Putin, în conferința sa de presă anuală: „Vrem să punem capăt conflictului prin mijloace paşnice”, dar „nu vedem Ucraina pregătită de discuţii” – VIDEO
  • Când poate fi vizitată Catedrala Națională. Patriarhia Română a anunțat programul de sărbători
  • Noi vești de la ANM! Prognoza actualizată pentru Crăciun și Revelion/Cum va fi vremea până la mijlocul lunii ianuarie 2026
  • Nicușor Dan spune că România susține proiectul de acord UE-Mercosur: „Ăsta e motivul” – VIDEO
  • Comunicat de presă COMUNA IRATOȘU
  • UE ne obligă să mai dăm câteva miliarde Ucrainei! Ce s-a întâmplat cu activele rusești
  • A murit profesorul și analistul economic Mircea Coșea
  • Exit mobile version