AcasăNewsDe Craciun, rasfata-ti familia cu un cozonac ardelenesc!

De Craciun, rasfata-ti familia cu un cozonac ardelenesc!

(foto: retete.unica.ro)

Este deja cunoscut fatul ca toate gospodinele se intrec in prepararea retetelor in pragul sarbatorilor de iarna. Ziarul National iti prezinta o idee pentru a-ti indulci masa de Craciun.

(foto: retete.unica.ro)

Timpul de preparare este destul de scurt de 80 de minute, iar cel de gatire de 40 de minute, potrivit blogului de retete Unica.

Ai nevoie de un kilogram de faina, de sase oua, 50 de grame de drojdie uscate, zece linguri de zahar, o jumatate de litru de lapte, opt linguri de ulei de floarea-soarelui, o lingurita de sare, doua pliculete de zahar vanilat, o coaja de la o lamaie si de la o portocala.

Pentru umplutura va fi nevoie de 500 de grame de nuca macinata, 100 de lingurite de cacao, 100 de mililitri de lapte, 350 de grame de zahar, esenta de vanilie, esenta de rom, unu sau doua pliculete de zahar vanilat si un galbenus de ou pentru uns.

Prepararea este extrem de simpla, chiar si incepatoarelor le va fi usor sa o faca.

Prima data se cerne faina si se lasa la temperatura camerei cam trei sau patru ore impreuna cu celelalte ingredient. Se separa ouale, iar uleiul se incalzeste cinci – zece minute. Laptele caldut se amesteca cu doua linguri de zahar, cu drojdia si se lasa la dospit acoperit cu un servetel. In bolul cu faina se adauga se adauga si restul de zahar, galbenusurile frecate cu sarea, zaharul vanilat, coaja de lamiae si de portocala, drojdia dospita si albusurile battue spuma. Toate ingredientele se amesteca pana se obtine coca, nici prea vartoasa, nici prea moale. Se adauga laptele daca e prea tare si apoi se framanta o jumatate de ora adaugandu-se uleiul, putin cate putin. Dupa ce s-a incorporat tot uleiul, se acopera si se lasa aproximativ o ora la crescut.

Intre timp se pregateste crema de nuca. Se amesteca nuca macinata si coapta cu zaharul si cu laptele fierbinte. Se adauga o esenta de vanilie si doua-trei picaturi de rom, coaja de lamaie si cacao. Crema se va lasa la temperatura camerei. Apoi, ungeti tavile cu mult unt.

Coca va fi impartita in doua bucati. Pe acestea le intindeti si le umpleti cu crema de nuca si le rulati. Se vor aranja in tava, una langa alta. Le mai lasati cam 20 de minute la crescut, le ungeti cu ou si le coaceti la aceeasi temperature.

Pofta buna!

author avatar
Andra Nesu
2.838 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger