AcasăNewsRaportul privind torturile CIA

Raportul privind torturile CIA

Administratia Obama trebuie sa raspunda ce rezultate au avut torturile si pana unde s-a mers

Senatul SUA va da publicitatii un raport asupra metodelor de tortura utilizate de CIA dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Rezultat a trei ani de ancheta (2009-2011), raportul incearca sa faca lumina asupra programului secret al CIA de interogare a detinutilor suspectati de legaturi cu Al-Qaida.

Administratia Obama trebuie sa raspunda ce rezultate au avut torturile si pana unde s-a mers

Inainte de a-i fi cunoscute detaliile, exista temeri ca raportul va suscita o explozie de sentimente antiamericane. Washington-ul a intarit masurile de securitate in jurul bazelor si ambasadelor sale. Textul raportului va fi acompaniat de remarcile critice ale CIA si ale republicanilor, ostile publicarii sale. Raportul integral, care descrie metodele CIA utilizate pentru a interoga membri suspectati de apartenenta la Al-Qaida in cadrul programului ”Rendition, Detention and Interrogation” (2002) al administratiei Bush, are 6.000 de pagini din care doar aproximativ 500 vor fi facute publice, evident sintetizate si rescrise. Potrivit unor surse care au avut raportul pe mana, textul se refera la moartea unor detinuti in timpul interogatoriilor si la masurile de intimidare luate pentru a-i face pe acestia sa vorbeasca, noteaza Le Figaro. Raportul va dezvalui recursul anchetatorilor la brutalitati, expunere la frig, la zgomot, simularile de inec si privarea de somn pentru cei anchetati. Daca aceasta ultima tactica era autorizata, deseori a fost impinsa ”dincolo de limita rezonabila” , un palestinian fiind integorat si privat de somn cinci zile la rand. Unii detinuti ar fi fost supusi la simulacre de executii. Sunt asteptate si detalii privind inchisorile secrete ale CIA pe teritoriile mai multor tari, inclusiv Romania, chiar daca numele acestor state nu vor fi dezvaluite.

Obama: ”Am depasit o limita”

Potrivit surselor citate,  bilantul este socant, interogatoriile si metodele folosite neavand rezultatul scontat, in special acela de a obtine informatii pertinente pentru a-i da de urma lui Ossama Ben Laden, care traia ascuns in Pakistan. Dianne Feinstein, presedintele democrat al comisiei insarcinate cu raportul, a evocat ”erori teribile”, in timp ce Barack Obama regreta  ”tehnici pe care orice persoana cinstita trebuie sa le considere torturi”. ”Am depasit o limita”, a spus Obama.

”Ipocrizia” politicienilor

Jose Rodriguez, fost responsabil al programului in sanul CIA, a denuntat pentru Washington Post ”marea ipocrizie” a politicienilor: ”Noi am facut ceea ce ni s-a cerut, stiam ca ce face este eficace. Un deceniu mai tarziu ii ascultam pe aceiasi politicieni care sunt acum indignati, deformand faptele”. Numerosi republicani s-au opus publicarii raportului, calificat drept ”imprudent si iresponsabil”, subliniind si costurile realizarii acestuia: 40 d emilioane de dolari, spun ei.

author avatar
Arpad Dobre
282 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger