AcasăNewsRaportul pe Justitie: Buba ramane marea coruptie

Raportul pe Justitie: Buba ramane marea coruptie

Comisia Europeana a dat publicitatii raportul anual privind progresele realizate de Romania in domeniul justitiei. Raportul face parte din Mecanismul de Cooperare si Verificare, instituit de Comisie pentru a monitoriza domeniul sensibil al justitiei. Va prezentam mai jos principalele critici din raport:

Romania trebuie sa adopte „masuri urgente” pentru a se asigura ca, „in cazurile importante la nivel inalt”, hotararile definitive ale instantelor sunt pronuntate rapid, pentru a se evita prescrierea faptelor.

Parlamentul ar trebui sa sprijine lupta impotriva coruptiei„, se arata in raport. Sunt citate cazurile in care Parlamentul a refuzat sa aprobe inceperea urmaririi penale, perchezitia sau arestarea unor fosti ministri sau actuali membri ai parlamentului. Comisia a cerut adoptarea unor norme clare de ridicare a imunitatii parlamentare.

Sanctiunile aplicate in urma investigatiilor ANI sunt putine si „rareori disuasive”.

Bunurile obtinute in urma afacerilor ilegale sunt confiscate intr-o foarte mica masura. Cauzele: legea este prea restrictiva, iar organele penale nu au un comportament pro-activ.

 

 

 

417 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger