AcasăNewsRaportul CE pe justitie: Presiunile unor ministri asupra CCR sunt inacceptabile

Raportul CE pe justitie: Presiunile unor ministri asupra CCR sunt inacceptabile

(foto: mesagerdeconstanta.ro)

Comisia European critica dur, in cadrul raportului MCV, demersurile clasei politice romanesti de preluare a justitiei, nerespectand astfel principiul suprematiei legii ori a separarii puterilor in stat.

(foto: mesagerdeconstanta.ro)

Actiunile oamenilor politici romani, care in ultima perioada au incercat sa subjuge justitia propriilor interese, este interns criticata de catre Comisia Europeana, se arata in draftul raportului pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

„Provocarile politice in fata deciziilor judiciare, subminarea Curtii Constitutionale, rasturnarea unor proceduri stabilite deja si inlaturarea unui sistem de control si de echilibru au pus sub semnul intrebarii angajamentul guvernului de a respecta statul de drept si controlul judiciar independent. Comisia este, in mod special, foarte ingrijorata de indiciile privind manipularile si amenintarile care afecteaza institutii, membri ai sistemului judiciar, avand in cele din urma un impact serios asupra societatii ca intreg”, se arata in raport, potrivit Realitatea TV.

In plus, in documentul care va fi publicat in data de 18 iulie, Romania este criticata pentru nerespectarea principiului suprematiei legii ori a separarii puterilor in stat, liderii europeni criticand dur Guvernul condus de Victor Ponta pentru presiunile pe care le-a facut asupra judecatorilor Curtii Constitutionale.

„… ultimele evenimente scot in evidenta ingrijorarile despre ireversibilitatea si sustenabilitatea reformelor. Romania trebuie sa restabileasca respectul pentru statul de drept si trebuie sa isi revizuiasca independemta sistemului judiciar. Comisia este ingrijorata de recentele presiuni facute de membrii Guvernului Romaniei si de politicieni cu greutate asupra CCR: acestea sunt interventiile inacceptabile impotriva unui sistem judiciar independent. Guvernul roman si toata clasa politica trebuie sa respecte separarea puterilor in stat”, se mai arata in draftul raportului MCV.

Hotararile liderilor europeni lasa loc si de redresare in privinta situatiei Romaniei si a modului in care vor evolua lucrurile in tara, in document aratandu-se si ca, in cazul respectarii statului de drept, Romania poate recastiga increderea partenerilor sai.

„Romania poate recastiga increderea partenerilor europeni doar daca dovedeste ca statul de drept primeaza in fata intereselor de partid si ca toate partile respecta sistemul judiciar, inclusiv la nivel constitutional si ca reformele sunt ireversibile”, se mai arata in raport.

author avatar
Ionut Zgimbau
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger