AcasăNewsRaport apocaliptic. 5.000 de clădiri din Capitală, în pericol de prăbușire

Raport apocaliptic. 5.000 de clădiri din Capitală, în pericol de prăbușire

57 de imobile cu risc seismic ridicat pericol public se află în Centrul Vechi

Asociația SOS Clădiri cu Risc Seismic Ridicat atrage atenția asupra pericolului de prăbușire în care se află aproape 5.000 de imobile din Capitală. Reprezentanții acesteia arată că 2.500 de clădiri construite înainte de 1977 au rămas neexpertizate, iar cele încadrate în risc seismic moderat acum 25 de ani sunt acum într-o stare avansată de degradare.

57 de imobile cu risc seismic ridicat pericol public se află în Centrul Vechi

ONG-urile fac apel al autorități să demareze o nouă expertiză tehnică pentru toate cele 5.000 de clădiri din București construite înainte de cutremurul din 1977. Acestea susțin că trebuie urgentate lucrările de consolidare a acestor imobile, pentru a preveni o catastrofă de proporții. ”Situația este mult mai dramatică decât s-a spus.  După calculele noastre, în București sunt 5.000 de imobile cu risc seismic ridicat. În perioada 1994-1997, când a apărut Ordonanța de Guvern 20/1994, cu modificări ulterioare, s-a făcut expertizarea tehnică a imobilelor construite înainte de 1977. Dar această expertizare nu s-a terminat, s-a făcut doar la 2.500 imobile, iar pe dinafară au mai rămas alte 2.500 de clădiri, care nu au fost expertizate. Acestea din urmă, pe hârtie, sunt în regulă. Eu cunosc cluburi în Centrul Vechi din care se vede cerul de la etaj. La parter se vede frumos, pentru că proprietarii cluburilor au investit ca să arate  bine, dar imobilul nu este consolidat. Acesta este pericolul mare, că aceste imobile nu sunt trecute în categoria celor cu risc seimic ridicat și pericol public. La început au fost încadrate 180 de imobile în clasa 1 de risc seismic pericol public și cam tot atâtea în clasa 1 de risc seismic.

Un cutremur de 6 grade ar pune la pământ mii de clădiri din București

Celelalte au fost încadrate în clasele 2,3 și 4 de risc seismic, dar asta acum 25 de ani, când expertul a zis să se ia măsuri de consolidare în cazul acestor clădiri. Dar, pentru că aceste măsuri trebuia luate doar prin eforturi financiare exclusive ale proprietarilor, nu au fost luate. Și, după atâția ani, multe dintre aceste imobile au ajuns într-o stare de degradare masivă. Ele, la ora actuală, dacă s-ar face o expertizare, ar fi încadrate lejer în clasa 1 de risc seismic.  Am făcut o adresă către Inspectoratul de Stat în Construcții în care am cerut să ne spună câți dintre proprietarii cu imobile încadrate în clasele 2,3 și 4 de risc seismic au făcut vreo consolidare, având în vedere că erau necesare autorizații de la această instituție, dar nu am primit niciun răspuns. Oricum noi nu am găsit niciun astfel de imobil care să fi luat vreo măsură impusă de experți. Prima măsură care trebuie luată în București este o nouă expertizare a tuturor imobilelor construite înainte de 1977”, ne-a declarat Alexandru Radu, președintele Asociației SOS Clădiri cu Risc Seismic Ridicat.

Fațadele și balcoanele trebuie refăcute

Reprezentanții asociației arată că trebuie refăcute și fațadele și balcoanele clădirilor, chiar și la cele construite după 1977, dat fiind faptul că frecvent se desprind bucăți din acestea, care pun în pericol viața trecătorilor. Potrivit unui studiu făcut de Asociația SOS Clădiri cu Risc Seismic Ridicat, din cei 420.000 de metri pătrați ai suprafeței aferente celor 181 de imobile încadrate în clasa 1 de risc seismic ridicat pericol public, 150.000 de metri pătrați sunt în Centrul Vechi. Pentru aceste clădiri, costurile de proiectare și execuție pentru consolidare s-ar ridica la 168.000 de euro. Legislația prevede facilități pentru proprietarii care își consolidează imobilele cu risc sesmic ridicat. Astfel, cei cu venituri peste salariul mediu pe economie pot face împrumut la bancă fără să achite dobânda, iar pentru persoanele care au venituri mai mici decât salariul mediu pe economie cheltuielile cu lucrările de consolidare sunt suportate de stat. Asociația a propus autorităților ca în programul de consolidare să se țină cont de anumite criterii de prioritate, printre acestea numărându-se gruparea zonală a imobilelor afectate, importanța arhitecturală, precum și amplasarea imobilelor pe arterele principale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
763 afisari

4 COMENTARII

  1. Pierdeți din vedere blocurile construite după 1977 care au în componența apartamente de 3 si 4 camere în care proprietarii au demolat fără autorizație dar cu acordul administrației. Aceste blocuri sunt un real pericol chiar mai mare decât clădirile cu risc seismic ridicat. Un aspect la care nimeni nu se gândește. Un control al celor de la IGSU ar fi indicat. Pe principiul „din ușă în ușă” … intrat, verificat, solicitat aprobările și legalitatea lor. Aceste aspecte le-am sesizat când am încercat să achizitionez un apartament cu 4 camere într-o zonă cu blocuri construite dupa 1980. Toate apartamentele vizionate aveau modificări făcute ….fara aprobările necesare.

  2. Posibil si la mine in bloc. O perioada destul de mare, acum 3-4 ani s-a tot ciocanit si bocanit in apartamentele de pe scara mea de catre noii proprietari care au cumparat apartamentele de la rudele decedatilor, fosti proprietari.Bloc construit dupa cutremur cu grad seismicitate 8. Dat in folosinta in octombrie 1978. Locatarii au reclamat si noii proprietari au fost nevoiti sa ia aprobare de la Primaria sect 1. Apoi lucrarile au continuat. Sa fi verificat cineva din Primarie daca aprobarile s-au respectat? Nu cred. cativa locatari au daramat peretii din BCA. Acum nu se stie cu ce grad de seismicitate a mai ramas.Si Bld Mihalache este plin de astfel de ,,renovari,, fara aprobare. Se impune controlul de la IGSU despre care vorbeste Dl. Marius. Din apartament in apartament. Cu planul acestuia in mana. Dar cine sa o faca? Pe ultima suta de metrii Primaria sect 1 reabiliteaza blocuri pe R Boiangiu. Ce au pazit 3-4 ani? Dna Firea a dat spectacole, a dat Mos Craciun si An Nou s-a dat iubitoare de copii si parca a uitat ca si ei traiesc in apartamente sau in case cu probleme create de seismul din 1977. S-au axat pe infrumusetarea blocurilor. Lifturi noi pe banii primariei. Noi am facut-o pe banii nostri. Ptr ca avem un admin de bloc gospodar. Zugravit, lift modern, senzori gaze. A meritat. Et 2 unde locuiesc este zona de torsiune, peretii mei se tot crapa, periodic. Oare de ce? Tasare? Posibil. Sa ajung et 1, mai stii?

  3. Periodic cand n-au cu ce umple pagina baga iar articole vechi si creeaza panica ,sau platiti de dezvoltatorii imobiliari baga spaima inlocatarii blocurilor vechi doar doar vor parasi vechile locuinte si vor cumpara ceva nou.
    Cum parsivenia si lacomia fac casa buna poate sa fie si o miscare cu alt scop !,vor terenul unde sunt aceste blocuri vechi ,platesc o asa zisa expertiza dupa care pun bulina pe cladire
    iar psihoza se genereaza prin „picatura chinezeasca ” te toaca periodic cu ideea ca la primul cutremur ala iti este mormantul !!.
    Dupa ce urneste primul locatar ceilalti vin de la sine !!.

  4. „Onegeurile „astea sugatoare de bani de la buget ,in loc sa cloceasca usor din birourile intretinute din bani public ( adica din transpiratia celor ce muncesc si platesc impozite ), numarari adhoc de „buline rosii ” , ar trebui sa mearga perpedis ,din bulina in bulina sa gaseasca proprietarii/improprietaritii acestora si sa-i intrebe de ce nu respecta legea ? Nu fac asta ei , obisnuiti cu mana intinsa ,comunistoizi sadea , stiu doar sa trimita somatii la guvern sa repare tot ce misca ,pe banii mei ,de fraier !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger