Cauta

Ranitii din armata rebelilor si din cea a lui Bashar, tratati in aceleasi spitale siriene

La toate negocierile la care a participat Coalitia Nationala Siriana de Opozitie, un singur mesaj catre aceasta l-au repetat toti mai marii lumii: Uniti-va!

L-au repetat obsesiv, dand impresia ca opozitia siriana e divizata. Ca nu este asa, cel mai bine se vede in orasele turcesti de granita, Reyhanli, Antakya.

Dr. Ammar Martini, alaturi de un copil salvat de la moarte

Unde nu ajung banii organismelor internationale

Sirieni din toata lumea vin cat mai aproape de poporul lor, sa-i intinda o mana de ajutor. Unii stau mai mult, altii mai putin, dar niciodata nu vin cu mana goala.  In toata zona de granita cu Siria, impregnata cu suferinta refugiatilor, ranitilor, orfanilor, nu se simte niciun miros de ajutoare umanitare internationale. Milioanele de dolari, de euro, anuntate de marile puteri pentru ajutorarea populatiei siriene, nu si-au facut aparitia pe acolo pe unde este intr-adevar nevoie. Numai sirienii, care nu asteapta mila internationala, inchiriaza si cumpara case pentru a le transforma in spitale, in ateliere pentru confectionat membre artificiale. Fac asociatii pentru ajutorarea celor care, in interiorul tarii, au ramas fara nimic. Amenajeaza spitale de campanie si in interiorul tarii, in locul spitalelor bombardate de trupele lui Bashar al-Assad. Pentru ca, adesea, moartea nu acorda „derogari”, ca ranitii sa strabata zeci de kilometri, sa ajunga in spitalele din Turcia.

Dr. Martini si echipa ce lucreaza contracronometru la terminarea unui nou spital

Spitalele siriene din spatele frontului

„Orient” este denumirea unui grup de spitale din spatele frontului, sub managementul doctorului Mohamed Ammar Martini, originar din Idleb. In aceste spitale, tratamentele sunt, bineinteles, gratuite. „Bashar mi-a luat casa, mi-a luat banii, mi-a luat clinica si laboratorul pe care-l construisem timp de 20 de ani, dar nu mi-a luat demnitatea. Nici mie, nici poporului meu”, spune dr. Martini. Ultima cladire pe drumul ce duce spre punctul de granita a fost inchiriata si transformata in spital. Il intreb daca aici au fost tratati si luptatori din armata lui Bashar. „Bineinteles. O multime. Exact in momentul acesta, nu avem, dar daca se da vreo lupta, este imposibil sa nu ajunga si soldati din armata lui Bashar. Intai li se acorda ajutorul de urgenta in spitalele de campanie cele mai apropiate de locul unde s-au dat luptele, apoi ajung pe aici, la recuperare”. „Impreuna cu ceilalti, cu inamicii?” „La spital ajung raniti, care nu mai sunt nimic altceva decat oameni care sufera. Sunt tratati la fel, daca asta ati vrut sa intrebati”. „Si ce se intampla cu ei dupa ce se fac bine? Devin prizonieri?” „Vin rudele si ii iau acasa”.

La vechiul spital, doctorii verifica operatia unui copil ce a fost impuscat in burta

De departe cele mai cutremuratoare cazuri sunt cele in care victimele sunt copii. Dr. Martini,  membru al Uniunii Sirienilor pentru Ajutor Medical si al Medicilor pentru Drepturile Omului, care documenteaza cazurile de tortura si rele tratamente, are un album terifiant cu fotografii ale unor copii atat de grav raniti, incat nu se pot publica astfel de poze fara a traumatiza cititorul. Cum proprietarul casei unde a functionat spitalul Orient a revendicat cladirea, sponsorul proiectului Orient, Ghassan Abbod, a cumparat un bloc in constructie.

Dr. Martini

Dr. Martini a angajat o echipa de muncitori care lucreaza contra cronometru pentru a da noul spital in folosinta. Pentru ca ce e mai greu, luptele finale pentru caderea regimului lui Bashar al-Assad, inca nu s-au dat. Ar avea nevoie de ajutor international? „Orice ajutor e binevenit, dar nu ne permitem sa stam si sa-l asteptam!” Si acestea nu sunt singurele spitale ridicate de sirieni in Reyhanli.

Cititi in ziarul de maine „Mutilatii de razboi, oamenii din afara statisticilor internationale”.

Copiii, victime ale armatei lui Bashar al-Assad



Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version