AcasăNewsRamona Manescu: urmeaza GasGate!

Ramona Manescu: urmeaza GasGate!

 

„Asistam zilele acestea la primele etape ale unui scandal ce ameninta sa zdruncine chiar fundamentele constructiei europene”, semnaleaza europarlamentarul Ramona Manescu (PPE), intr-un articol de opinie. Reactia eurodeputatului roman vine dupa ce, potrivit unui raport confidential al Comisiei Europene, publicat de jurnalistii de la The Telegraph, Germania ar fi beneficiat de conditii privilegiate pentru cumpararea gazelor rusesti, in timp ce tarile est-europene au fost dezavantajate.

„Cu cateva zile in urma, publicatia poloneza Biznes Alert([1]) prezenta publicului un document de 272 de pagini([2]), datat 2015, scurs direct din birourile Directoratului General pentru Competitie. Acest document este rezultatul unei anchete anti-trust demarate de catre Comisia Europeana in 2011 cand zeci de birouri ale clientilor Gazprom din estul si centrul Europei au fost perchezitionate, fiind confiscate peste 150.000 de documente.

Gazprom, principalul furnizor extern de gaze al Uniunii Europene, „nu este o companie comerciala, ci un instrument de baza in jocurile geopolitice derulate de Rusia”, prezinta eurodeputatul roman.

„Documentul aduce in fata unui public ce depaseste cu mult cei 500 de milioane de cetateni europeni, pentru ca el se adreseaza si Ucrainei, Moldovei sau zonei Balcanilor de Vest, imaginea reala, necosmetizata, a modului in care gazul devine, in acelasi timp, arma si parghie politica in mainile Moscovei. Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze din lume, cu o productie ce acopera 15% din necesarul de gaze la nivel global, partener in mari proiecte de investitii cu companii precum ENGIE, OMV, Shell, Uniper sau Wintershall, principalul furnizor extern de gaze al Uniunii Europene, nu este o companie comerciala, ci un instrument de baza in jocurile geopolitice derulate de Rusia”, informeaza Manescu.

Documentul prezinta elemente „profund ingrijoratoare: In primul rand este vorba despre o incalcare deliberata a legislatiei Uniunii Europene si intimidarea politica sistematica, timp de aproape 10 ani, practicate de Kremlin prin intermediul Gazprom”, subliniaza eurodeputatul.

„Mai ingrijorator decat atat este faptul ca aceasta realitate pare ca a fost stiuta, acceptata si sprijinita, cel putin de catre Germania. Efectul? In timp ce germanii au platit 200 $/1.000mc de gaz, polonezii au platit 350 $/1.000mc de gaz. Diferenta este mult prea mare pentru a putea fi justificata prin argumente tehnice sau economice. Daca in scandalul DieselGate a fost vorba de efecte mai greu palpabile pentru consumatorul european, in acest caz vorbim de un efect direct in buzunarul cetateanului din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania si Slovacia – tarile care au facut obiectul dosarului Comisiei.

„Actiunile Gazprom au vizat segmentarea pietei, izolarea diferitelor piete de-a lungul granitelor nationale si restrictii teritoriale sub forma unor conditii contractuale de interdictie a exportului sau a anumitor destinatii. Mai mult, folosindu-se de pozitia dominanta, Gazprom a impus, atat catre PGNiG (Polonia), cat si catre BEH (Bulgaria), conditii care intra sub incidenta „abuzului exploatator”. Mai exact, Rusia a fortat Polonia si Bulgaria sa accepte, in schimbul furnizarii gazelor, conditii care nu aveau legatura cu obiectul contractului, dar care favorizau interesele rusesti. In Polonia, Gazprom a obtinut o pozitie de veto in cadrul companiei poloneze Europol, blocand sau amanand decizii comerciale. In Bulgaria, printre altele, a obligat participarea BEH intr-un proiect, impotriva vointei acestei companii„, mai transmite eurodeputatul roman.

Documentul scurs de la DG Comp si implicatiile sale nu mai pot fi negate, semnaleaza europarlamentarul roman.

Manescu cere Parlamentului European „sa se implice, sa ceara audierea celor implicati – nu doar a DG Comp, ci si a unor actori economici si chiar a unor actori politici din tarile membre”.

„Desi Romania nu este cuprinsa in dosarul DG Comp si nu este direct afectata, nu putem ignora faptul ca suntem, la randul nostru, parte a unor proiecte regionale, de interes comun. Romania nu trebuie si nu poate urma o politica a strutului in acest scandal. Trebuie, la randul nostru, sa urmarim discutiile, sa ne pozitionam clar, sa sustinem politicile energetice comune. Mai mult, trebuie sa ne sustinem prietenii in momentele dificile, asa cum am dori ca, la randul nostru, sa fim sustinuti”, conchide Manescu.

author avatar
Andrei Coman
547 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger