AcasăNewsRaed Arafat răspunde la propunerea INSP privind carantinarea Capitalei şi a judeţului...

Raed Arafat răspunde la propunerea INSP privind carantinarea Capitalei şi a judeţului Ilfov / Decizia premierului e fermă

carantinaRaed Arafat răspunde la propunerea INSP privind carantinarea Capitalei şi a judeţului Ilfov / Decizia premierului e fermă

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a comentat propunerea Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) privind instituirea carantinei în Capitală şi judeţul Ilfov.

Situația în Capitală și în localitățile din județul Ilfov este deosebit de delicată, rata de infectare depășind 15 la mia de locuitori. Având în vedere creșterea alarmantă a numărului de infecții COVID-19, Institutul Național de Sănătate Publică cere instituirea carantinei zonale pentru 14 zile în zona metropolitană a municipiului București.

Raed Arafat, sceptic în privința carantinării Capitalei

Raed Arafat, cel care ar trebui să semneze un eventual ordin de carantinare, este sceptic că o asemenea măsură ar putea fi pusă în practică.

„În primul rând carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mai înalt decât o propunere la nivelul INSP pentru că impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri necesare a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea mișcării pentru a limita răspândirea virusului. Este un lucru de înţeles.

A carantina Bucureștiul însemna că am izola Bucureştiul de restul României şi asta nu se poate face fără o decizie la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). La acest moment ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de CNSU în 48 de ore.

Încă suntem în termen. Maine am convocat comitetul pe acestă temă, după care vom supune deciziei dacă poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că se va ajunge la a carantina Bucureşti în sensul de a închide Bucureștiul şi Ilfov, în aceste condiţii. Poate că vor fi analizate anumite măsuri suplimentare care să ne asigure controlul asupra răspândirii virusului, dar fără a implementa o carantină zonală”, a spus Raed Arafat la Antena 3.

Cîțu nu vrea să carantineze Capitala și Ilfovul

Premierul demis Florin Cîțu spune însă că nici nu se pune problema de carantină zonală, dar că utilizarea certificatului verde ar putea fi extinsă, iar programul pentru unele activități neesențiale ar putea fi redus în weekend.

Comitetul tehnico-științific, care este în subordinea CNSU, va discuta vineri despre propunerea INSP legată de carantinarea zonală, a declarat la Digi24 ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila.

Ce măsuri propune INSP în carantină

  • închiderea restaurantelor (cu excepția livrărilor)
  • slujbe doar în exteriorul lăcașurilor de cult
  • școală online, dar creșele și grădinițele rămân deschise
  • saloane de frizerie/coafură/cosmetică deschise între 8:00 și 18:00
  • magazine deschise între 5:00 și 20:00
  • piețe deschise între 8:00 și 17:00
  • circulație doar cu declarație

Documentul INSP poate fi consultat integral AICI

author avatar
Andreea Vlad
438 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger