AcasăNewsRaed Arafat, laudat de New York Times: "Are grija de tara sa...

Raed Arafat, laudat de New York Times: „Are grija de tara sa adoptiva, luand cate o urgenta pe rand”

Raed Arafat

Cotidianul american New York Times publica, in editia electronica, un amplu portret al doctorului de origine palestiniana Raed Arafat, de la anii copilariei, cand a lucrat voluntar la spitalul din Nablus, la sansa ratata de a studia in SUA si pana la venirea sa in Romania si infiintarea SMURD.

Raed Arafat

Reactia romanilor la demisia lui Arafat din Ministerul Sanatatii nu a fost una intalnita in mod obisnuit la plecarea unui oficial. Motivul plecarii sale a fost de altfel public si urat, mentioneaza New York Times, amintind de interventia telefonica a presedintelui Traian Basescu la un post de televiziune, in cursul careia l-a criticat dur pe Arafat. socat de protestele care au urmat, presedintele a cedat si doctorul a acceptat sa revina in minister. „Sunt casatorit cu medicina de urgenta”, a declarat el.

Desi a devenit cetatean roman abia in 1998, faptul ca era un imigrant care lucra pentru o tara adoptiva si nu pentru tara sa natala a adaugat si mai mult sens sacrificiului altruist. „Nimeni nu este profet in casa sa, in tara sa”, apreciaza doctorul. El lasa impresia unui om pe care l-ai vrea in ambulanta daca ai un atac de cord, scrie publicatia americana.

In timpul copilariei sale in Cisiordania, Raed Arafat a memorat „fiecare pagina, fiecare fotografie” din cartea „Primul Ajutor fara Panica”. Nascut in Damasc, Siria, si crescut in Nablus, Cisiordania, el mergea, la varsta de 14 ani, cu pompierii la interventii de urgenta si, mai mult, ii invata pe acestia tehnici citite din manualul sau de prim-ajutor. La 15 ani incepuse deja sa lucreze voluntar la spitalul din Nablus, unde i s-a permis sa faca injectii antitetanos si sa aplice copci sub supraveghere profesionista.

Tanarul Raed a fost acceptat la o universitate din Statele Unite. Daca nu ar fi intervenit parintii sai, viitorul lui ar fi fost diferit, intr-o tara care i-ar fi putut folosi talentele dar care, cu siguranta, nu avea atata nevoie de ele ca Romania. Parintii sai se temeau ca, daca va studia in America, va ramane acolo definitiv, asa ca nu i-au spus despre scrisoarea de acceptare la universitate.

A plecat insa in 1981, la varsta de 17 ani, in Romania. „Daca regimul nu s-ar fi schimbat, nu as fi ramas”, a precizat Arafat. El a studiat la Cluj, apoi s-a specializat in anestezie si terapie intensiva la Targu Mures. La scurt timp dupa caderea comunismului, doctorul a mers la Regensburg, in Germania, pentru a cumpara, cu ajutorul Crucii Rosii germane, un vehicul de urgenta la mana a doua, pe care l-a condus pana in Romania.

Intr-o perioada de schimbare in Europa de Est, tanarul doctor muncea neobosit pentru a infiinta un sistem de medicina de urgenta modern si eficient, intr-o tara in care ambulantele erau ceva mai mult decat niste taximetre pentru bolnavi. Tatal sau murise si ii lasase o mica mostenire, cu care doctorul Arafat a trait in anii 1990-1998, cand lucra ca voluntar.

author avatar
eNational
324 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger