AcasăNewsRadu Beligan: “Ma duc, scuzati pardon, bonsoir!”

Radu Beligan: “Ma duc, scuzati pardon, bonsoir!”

Miercuri, 19 iulie 2016, un actor urias ne-a fost rapit: Radu Beligan. Maestrul implinise 97 de ani pe 14 noiembrie 2015.

Radu Beligan s-a nascut la 14 decembrie 1918, in comuna Galbeni, judetul Bacau, sat al carui nume anagramat a fost preluat de marele actor Beligan, artist cu o exceptionala activitate in teatru, film, televiziune si radio. A studiat dreptul si filosofia la Bucuresti, a inceput Conservatorul de Arta Dramatica sub indrumarea Luciei Sturza Bulandra, a cochetat cu literatura (in paginile unei reviste iesene, apoi intr-o placheta de versuri mentionata de George Calinescu in Istoria Literaturii Romane). Atractia spre teatru a motivat-o astfel: „am avut norocul sa ma intalnesc cu Victor Ion Popa , apoi cu Sica Alexandrescu si apoi cu Ion Iancovescu, trei intalniri capitale pentru inceputul carierei mele.” Radu Beligan s-a remarcat prin interpretarea exemplara a unor faimoase personaje ale marilor dramaturgi romani: Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mircea Stefanescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan si universali: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco… Pe 14 noiembrie 2015, si-a sarbatorit pe scena aniversarea de 97 de ani, cu a 300-a reprezentatie a spectacolului „Egoistul”. Din 2004, Radu Beligan este membru de onoare al Academiei Romane. A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti.

REACTII

Florin Piersic:”Maestre Beligan, mestere, scumpul meu tata”

Actorul Florin Piersic a adus un elogiu emotionant si plin de recunostinta lui Radu Beligan, declarand ca ii „lacrimeaza sufletul si mintea”, resimtind decesul actorului ca pe moartea unui parinte. „Stiu ca ma intelegeti. Am primit din pacate in ultimii ani multe asemenea vesti despre parteneri, prieteni, colegi de scoala sau de teatru care au plecat undeva in stele cum imi place mie sa spun, dar niciuna nu m-a lovit mai tare decat zborul maestrului Radu Beligan. Daca vreti sa stiti cum ma simt, va spun. Imi lacrimeaza sufletul si mintea asa cum fiecare om sufera atunci cand pierde, va rog sa fiti atenti: un parinte. Asa cum regizorul Alexandru Finti a fost parintele meu, pot sa zic spiritual, Radu Beligan a fost un al doilea tata al meu, in familia mare a Teatrului National din Bucuresti, Caragiale.”, a mai exprimat actorul.

Dorel Visan: “A fost ultimul cordon ombilical ce alimenta generatiile de artisti”

Dorel Visan a vorbit despre personalitatea actorului si omului Radu Beligan, numindu-l, „ultimul cordon prin care se alimentau generatiile de artisti”: „Eu sunt inca intr-o stare de necredinta in legatura cu ce s-a intamplat, pentru ca plecarea mesterului Radu Beligan dintre noi este un moment de cumpana pentru cultura si pentru teatrul romanesc, pentru cinematografie, a tot ce-i legat de arta. Maestrul Beligan a fost ultimul cordon omblical prin care se alimentau generatiile de dupa generatia de aur, din care a facut parte si pe care a propovaduit-o prin care viata pe care a avut-o ca om, un om de spirit, un om complet, un artist complet, printr-o mare seriozitate, prin studiu. Radu Beligan a montat, a jucat fara „hodina”, cum se zice. Artistii noi din generatiile mai tinere, care au venit dupa generatia de aur, nu mai au aceasta putere, nici biologica, nici intelectuala”, a spus actorul Dorel Visan.

George Ivascu: “Speram sa sarbatorim cei 100 de ani ai maestrului”

George Ivascu, directorul teatrului Metropolis, unde Beligan era director onorific,  a declarat ca spera sa sarbatoreasca momentul implinirii a 100 de ani, dar si cea de-a 98-a reprezentatie a spectacolului „Lectia de violoncel”, montat la Teatrul Metropolis, in cadrul unui spectacol-eveniment: „Domnia sa avea o vitalitate si o dorinta de a juca incat este surprinzator pentru noi toti pentru ca eram convinsi ca il vom sarbatori la cei 100 de ani. Dansul, care cu generozitate a taiat panglica impreuna cu mine a teatrului Metropolis devenind astfel si directorul onorific al Teatrului Metropolis, ajunsesem la performanta cu Lectia de violoncel la cea de-a 97-a reprezentatie si urma sa ii facem un spectacol-eveniment la cea de-a 98-a reprezentatie. Din pacate, lucrurile s-au oprit la cea de-a 97-a reprezentatie.”

Maia Morgenstern:”A fost un privilegiu sa ma aflu in preajma domniei sale”

Maia Morgenstern a exprimat ca a avut privilegiul unei relatii apropiate, deosebite cu actorul, ca l-a pretuit continuu si l-a admirat, bucurandu-se de darul de a-i fi aproape: „Indaznesc sa spun ca a fost o relatie apropiata, m-am bucurat, am avut privilegiul sa fiu iubita de domnul Beligan. Cred ca nu ma hazardez spunand aceste lucruri asa cum mi-a spus-o cand a dorit domnia sa. Stiu, am simtit, mi-a spus ca pretuia faptul ca… pentru mine a fost un privilegiu si o sansa pentru mine, mai ales in ultima perioada, sa ma aflu in preajma domniei sale. A fost un dar si un privilegiu pentru mine. In timpul repetitiilor, multe repetitii si repetitii in privinta a ceea ce priveste lucrul la text, lucrul la masa, studii, lecturile s-au desfasurat la domnul Beligan acasa si in timpul lucrului sau in timpul pauzelor. Priveam multe fotografii, dedicatii care impodobeau peretii apartamentului domniei sale de la mari personalitati artistice din lumea intreaga si mai de demult si mai de curand, repere ale lumii artistice. Nu numai pentru mine, pentru noi, ci pentru lumea intreaga. A fost un privilegiu pentru mine sa ma aflu in preajma domniei sale. Poate in ultimele momente, vorbesc din punct de vedere artistic, ale prezentei domniei sale pe scena ca actor, ca partener de scena.”, a exprimat actrita.

Director al Teatrului National din 1969 pana in 1990

In 1961, Radu Beligan a infiintat Teatrul de Comedie din Bucuresti, pe care l-a condus pana in 1969, atunci cand a preluat functia de director al Teatrului National. Si a condus cea mai importanta institutie teatrala din tara pana in 1990, atunci cand director a fost numit regizorul Andrei Serban. Intre 1950 si 1965, Radu Beligan a fost profesor la Institutul de Teatru si Film. In 1971 a devenit presedinte activ al Institutului International de Teatru, iar in anul 1977 a devenit presedinte de onoare pe viata al institutiei. In perioada 1971 – 1978, Radu Beligan a fost copresedinte, alaturi de Yehudi Menuhin, al Festivalurilor Internationale de Teatru si Muzica organizate de UNESCO. Radu Beligan a fost, in perioada 1969 -1989, membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Roman (PCR). A fost si deputat in Marea Adunare Nationala, intre 1961 – 1975.

author avatar
National
339 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger