AcasăNewsRadiografia dezastrului: bugetul României, în faliment

Radiografia dezastrului: bugetul României, în faliment

La rectificare, MAI a înghițit peste 1,2 miliarde de lei

Rectificarea bugetară, apărută deja în Monitorul Oficial, arată o situație catastrofică a bugetului, care înregistrează minusuri la toate capitolele. Cel mai grav au fost afectate bugetele pensiilor și șomajului, care după suspendarea activității și închiderea a sute de mii de firme, nu au mai putut fi alimentate. 

Ordonanța de Urgență pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 dezvăluie starea dezastruoasă a bugetului, care înregistrează deficite pe toată linia. Oprirea economiei, în absența unor măsuri de susținere viabile și eficiente, a produs efectiv o falimentare a bugetului de stat. Fără activitatea firmelor private, care alimentau sectorul bugetar, au rămas pe plus doar cheltuielile, veniturile înregistrând minusuri pe toată linia. Prelungirea cu încă o lună a stării de urgență, cu restricțiile care au paralizat aproape întreaga economie, România nu mai are nicio șansă de a se mai redresa vreodată. Potrivit actului normativ care rectifică bugetul asigurărilor sociale de stat, sistemul public de pensii a suferit o pierdere de peste 6 miliarde de lei, iar deficitul la asigurările de șomaj a ajuns în acest moment la 2,5 miliarde de lei. Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale s-a diminuat și el cu peste 256 milioane de lei, iar sistemul de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale se reduce cu 13,5 milioane de lei. Pentru a asigura plata pensiilor și a indemnizațiilor de șomaj, bugetul asigurărilor sociale de stat a fost suplimentat cu peste 10 miliarde de lei, prin subvenții de la alte capitole ale bugetului de stat, precum și prin credite. ”Rectificarea bugetară a fost necesară pentru menținerea locurilor de muncă pentru salariații din domeniile de activitate afectate, pentru evitarea concedierilor colective, precum și pentru evitarea creșterii șomajului”, se arată în motivarea emiterii ordonanței de urgență.

PIB-ul, în cădere liberă

Rectificarea Bugetului de stat pentru 2020, publicată și ea în Monitorul Oficial, a fost făcută pe baza noii estimări a Comisiei de Prognoză, care a anunțat o scădere a PIB de la 1.129,2 miliarde de lei, la 1.082,1 miliarde de lei. Totodată, Ministerul Finanțelor Publice a estimat un deficit bugetar în acest an de circa 6,7%, după o proiecție inițială de 3% din PIB.  În cifre, deficitul bugetar va crește de la 40,54 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, respectiv cu 32 miliarde lei, pe fondul unei diminuări cu 19,5 miliarde de lei a veniturilor totale și a unei majorări de 12,5 miliarde lei a cheltuielilor totale. ”Cea mai amplă scădere este așteptată la încasările din contribuții de Asigurări Sociale (8,36 miliarde lei), ca urmare a măsurilor privind șomajul tehnic și a reducerii sau opririi activității în unele sectoare. Reducerea și închiderea unor activități va impacta și pe încasările din TVA (- 5,6 miliarde lei), accize (- 2,7 miliarde lei) sau impozit pe profit (- 2,3 miliarde lei). Cele mai mari cheltuieli vor fi la  Ministerul Muncii și Protecției Sociale: +8.103,9 milioane lei, din care, în principal: +1.889,4 milioane lei pentru indemnizații în urma suspendării activității conform OUG nr.30/2020 și +6.042,4 milioane lei transferul de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat, și Ministerul Sănătății: +3.796,4 milioane lei, astfel:+ 740,0 milioane lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziții în regim de urgență de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru susținerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.  + 250 milioane lei, suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finanțare rambursabilă, + 2.791,4 milioane lei, suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger