AcasăNewsRadarul pădurilor, ucis de bâlbele autorităților

Radarul pădurilor, ucis de bâlbele autorităților

Suprafața împădurită a României a ajuns cu mult sub media europeană

Implementarea Sistemului de Urmărire a Trasabilității Materialelor Lemnoase a fost amânată din nou, de data aceasta pentru anul viitor. Problemele tehnice invocate de autorități ar putea întârzia însă la nesfârșit oprirea defrișării pădurilor din România.

Suprafața împădurită a României a ajuns cu mult sub media europeană

Ministerul Apelor și Pădurilor a solicitat o nouă amânare pentru implementarea celebrului SUMAL, care ar trebui să împiedice în totalitate tăierile ilegale din pădurile României. Data avansată ar fi iunie 2020, când se vor împlini 5 ani de la hotârârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării de implementare a Sistemului Național Integrat de Urmărire a Trasabilității Materialelor Lemnoase (SUMAL). Dar nici această dată nu este certă, autoritățile rezervându-și o altă amânare, în cazul în care ar interveni probleme tehnice, aceleași probleme invocate de fiecare dată.”Echipamentele noului sistem informatic SUMAL au fost achiziționate și sunt în curs de instalare și configurare. La data de 30 decembrie 2019 va avea loc lansarea în producție a versiunii SUMAL 2.1, module prioritare și functionalități de bază, iar la data de 30 iunie 2020 se va lansa în producție versiunea SUMAL 2.2, versiunea completă, incluzând module și funcționalități complementare.Termenele propuse de grupul de lucru sunt estimative și pot suferi modificări în funcție de complexitatea noilor funcționalităților ce vor fi solicitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apelor și Pădurilor.

STS lucrează la SUMAL

După eșecul contractului cu SC Indaco Systems SRL, încheiat, în 2016, de Guvernul Cioloș, în anul 2017 a fost încheiat Protocolul de colaborare dintre Ministerul Apelor și Pădurilor și Serviciul de Telecomunicații Speciale, având ca obiect “colaborarea dintre părți în vederea realizării de către MAP cu sprijinul STS, a noului sistem informatic și de comunicații SUMAL. Potrivit acestui protocol, Ministerul Apelor și Pădurilor, cu sprijinul STS, ar fi trebuit să asigure operaționalizarea sistemului informatic și dezvoltarea funcționalităților complementare până în trimestrul 3 al anului 2019.”Complexitatea intrinsecă a sistemului informatic SUMAL 2 a generat o serie de provocări atât pentru activitatea de proiectare (definire cerințe funcționale și de design), cât și pentru activitatea de dezvoltare software. Dintre acestea menționăm interdependența celor 11 module,precum și dezvoltarea simultană a cinci metode de calcul pentru estimarea volumului de masa lemnoasă.Pentru realizarea efectivă a inventarelor pe teren trebuie dezvoltată o aplicaţie de marcare pentru dispozitivele Android care va duce la automatizarea preluării datelor în SUMAL Ocol, fără a mai fi necesară întocmirea fişelor de despuiere, a înălţimilor şi întocmirea raportului de folosire a dispozitivului de marcat.Pe parcursul etapelor de dezvoltare au apărut cerințe operaționale noi, iar identificarea unor soluții, testarea acestora și remedierea situațiilor neprevăzute au permis dezvoltarea unor funcționalități mai bine adaptate particularităților domeniului silvic. Modulele deja realizate vor fi conectate şi testate, continuându-se dezvoltarea viitoarelor module, în perioada imediat următoare”, precizează reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
836 afisari

1 COMENTARIU

  1. Hotia ,mafia,excrocheria,evaziunea,mita,traficul de influienta au ajuns parghii ale sistemului de guvernare in ultimii 30 de ani.Derbedeii,golanii ,bulevardistii ,ordinarii,mediocritatile si repetentii de ieri sunt politicienii si guvernantii de azi .
    Orce sistem de presemnalizare, control ,de inregistrare a ilegalitatilor deranjeaza , irita
    pe cei care traiesc din ce fura ,asa ca vor pune bete in roate orcui si orcat este necesar ca izvorul de BANI NEGRI sa nu sece.
    Cum romani cu demnitate,onoare si legisti se gasesc din ce in ce mai rar au sanse mari ca golaniile ,hotiile sa prolifereze.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger