AcasăNewsRachetele nucleare de la Incirlik, mutate la Deveselu!?

Rachetele nucleare de la Incirlik, mutate la Deveselu!?

Pe 20 martie, Donald Trump si printul saudit Muhamed bin Salman au semnat, la Casa Alba, acordul care vizeaza mutarea uriasei baze americane CENTCOM din Qatar in Arabia Saudita. O informatie aparent fara legatura cu Romania ajunge, insa, sa implice tara noastra intr-o strategie militara de amploare. Cel putin asta se poate deduce din cele relatate de agentia israeliana Debka.

Pentru Orientul Mijlociu, lovitura data Qatarului e un adevarat cutremur, dar nu va ramane singurul, caci o replica de aceeasi amploare seismica se pregateste. Din sursele israelienilor, urmeaza inchiderea bazei de la Incirlik, din sudul Turciei, cea mare mare baza aeriana NATO din regiune!

Pedepsirea lui Erdogan

„Administratia Trump face o alta mutare de amploare: isi strange lucrurile si paraseste Incirlik”, noteaza Debka, ale caror informatii vorbesc despre pedepsirea presedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru jocul dublu facut (prieten si cu Rusia, si cu emirul Qatarului, dar in acelasi timp si membru NATO). De altfel, recent, Turcia a ridicat o baza militara in bogatul emirat, un afront la adresa sauditilor, aliati de nadejde ai americanilor. Cum ISIS e istorie, iar in Irak prezenta americana s-a redus semnificativ, doua baze militare puternice in regiune nu se mai impun. Iata de ce, zic evreii (citand surse militare), Trump a decis ca „logistica, dar si avioanele multirol de la Incirlik sa fie, deja, mutate in Estul Europei”. Estul Europei presupune Romania si Polonia, doua tari membre NATO si care au fiecare statut de partener special al SUA. Dar cum baza militara din Polonia inca nu este operationala, in ecuatie mai ramane doar Deveselu, unde deja s-a taiat panglica si baza e operationala. In Oltenia, insa, nu e baza aeriana, deci vorbim despre cu totul alte capacitati militare. Cel putin pentru moment, doar logistica americana de la Incirlik ar putea fi adusa aici, iar in privinta avioanelor de lupta, povestea se complica. Sau nu, caci o alternativa ar fi Andravida, in sudul Greciei, dar e greu de crezut ca elenii, prieteni vechi si pe fata ai rusilor, vor accepta de dragul americanilor sa-si puna o mare tinta rosie pe frunte.

Fiind un subiect extrem de sensibil in regiune, nu-i de mirare ca niciun cuvant nu s-a suflat pe aceasta tema, mai cu seama ca nimeni nu-si doreste inflamarea spiritelor intr-un moment atat de delicat in diplomatia internationala. Reamintim doar ca nu este pentru prima data cand se speculeaza pe marginea acestui subiect, despre mutarea rachetelor americane de la Incirlik la Deveselu vorbindu-se si prin 2016.

author avatar
Cristina Elvira
2.658 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu e nimic nou am spus ca nu poti izola o baza americana sa o lasi fara curent cateva zile. Si nu erau gardieni publici erau o baza nucleara de razboi. Si uite cum devine plavanu superputernic fara sa fie…

  2. Pe langa micsorarea distantei dontre focoaselor nucleare americane si Moscova ( Incirlik se afla la 3000 Km terestri ), se pregateste si inlocuirea acestui Morsi turc cu un Sisi turc (americanii nu vor lasa Turcia in mana rusilor si iranienilor sa inclesteze Georgia si sa blocheze Bosfor-Dardanele )…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger