AcasăNewsQatar: 70 de zboruri pentru 4000 de vaci

Qatar: 70 de zboruri pentru 4000 de vaci

Privat de importurile de lapte ca urmare a izolarii dictate de SUA, Arabia Saudita si aliatii ei, micul stat din Orientul Mijlociu nu se zgarceste sa se asigure ca nu va fi lovit de penurie alimentara.

Ideea pare exagerata dar un om de afaceri qatarez a decis sa faca acest urias import de vaci de lapte, in conditiile in care saptamana trecuta supermarketurile micului emirat au fost luate cu asalt, locuitorii temandu-se ca le vor lipsi alimentele, dupa ce relatiile diplomatice si economice cu Qatarul au fost intrerupte de vecinii din Golf, tara fiind acuzata ca sustine mai multe grupari teroriste in Orientul Mijlociu. Vazind cum anumite produse alimentare incep sa lipseasca, Mutaz Al Khayyat, presedintele Power International Holding, o puternica firma qatareza, a cumparat 4000 de vaci. Majoritatea produselor lactate din Qatar proveneau din Arabia Saudita. Vacile care vor umple acest gol vin din Australia si din SUA. Si nu oricum. Nu mai putin de 70 de zboruri catre capitala Doha sunt prevazute pentru a transporta cele 4000 de vaci, fiecare in greutate de 600 kg. Este vorba de cel mai mare transport aerian de bovine facut pana acum.

”Este timpul sa cultivam local”

Foarte bogat in gaze si petrol, Qatar este deficitar in privinta productiei alimentare locale, majoritatea resurselor provenind din import. Dupa ruptura cu vecinii, emiratul a deschis noi rute comerciale cu Turcia (tot pentru produse lactate) sau cu Iranul (fructe si legume). Potrivit lui Mutaz Al Khayyat, ”este vremea sa ne apucam de lucru, sa producem si noi”. La Doha, o campanie pentru produse autohtone a inceput deja. Drapele qatareze au fost plasate in magazine pentru a semnala produse ”home made”. Umm Isa, o angajata a unui supermarket pro-guvernamental a afirmat pentru Bloo,berg ca demararea unei productii locale de alimente este ”un mesaj de provocare” fata de tarile care au rupt relatiile diplomatice cu Qatarul. ”Nu avem nevoie de ei. Guvernul nostru s-a asigurat ca nu vom fi loviti de penurii, nu ne e frica si nu vom muri de foame”. Productia de lapte a celor 4000 de vaci va incepe la finele acestei luni si va acoperi o treime din cererea nationala pana la mijlocul lunii iulie.

author avatar
Mihai Koblenko
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger