AcasăNewsPutregaiul din sistem: polițistul, sluga procurorilor

Putregaiul din sistem: polițistul, sluga procurorilor

Telefonul de pe care a sunat Alexandra putea fi detectat și fără STS

Cazul Alexandra Măceșanu capătă valențe zguduitoare. Un fost șef de la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă arată cum putea fi găsită Alexandra Măceșanu în mai puțin de 10 minute de la primul apel către 112. Lipsa de reacție și, mai ales, lipsa colaborării dintre structurile Ministerului de Interne, precum și transformarea polițistului într-o marionetă în mâinile procurorilor au cauzat o paralizie instituțională care a dus la moartea cumplită a unei copile.

Telefonul de pe care a sunat Alexandra putea fi detectat și fără STS

Probabil puțini dintre români știu că afacerea traficului de persoane și a rețelelor de prostituție transfrontaliere este cea mai profitabilă dintre toate. Sumele care se vehiculează sunt de ordinul milioanelor de euro pe an, iar România a devenit, din cauza sărăciei, principala pepinieră pentru aprovizionarea bordelurilor legale și ilegale din Occident. Răpite sau ademenite prin promisiuni false, fete cu vârste de 14  până la 18 ani cad victime în mâna interlopilor, a căror afacere prosperă sub protecția autorităţilor de la noi, dar și din alte țări. Lucrurile acestea se cunosc în România de ani buni, tocmai de aceea indignarea mimată a celor care ne conduc este mai mult decât revoltătoare. Mulți au început să spună despre Alexandra Măceșanu că a fost o eroină și chiar așa și este. Fără apelurile ei la 112 n-am fi aflat poate niciodată că, de fapt, oamenii legii nu au vrut să o salveze.

Nicio instituție nu a făcut ce trebuia

Constantin Ispas, fost șef la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă  Prahova și la Direcția Generală Anticorupție, ne spune că informațiile pe care le-a dat Alexandra au fost îndeajuns de multe ca să poată fi găsită într-un timp record.

Cercetările în cazurile de infracțiuni se fac doar cu acordul procurorilor

”Nu au verificat cel mai important lucru. Trebuia să verifice de la început listingurile acelor numere de telefon, și cel de pe care a sunat Alexandra și cele de pe care au fost sunați părinții Alexandrei și Luizei. Puteau să-și dea seama foarte ușor, pentru că era imposibil să nu găsească o persoană care avea abonament și atunci puteau să ia legătura cu el și să-l identifice. Asta a fost prima mare prostie. Iar listingurile se puteau obține fără autorizație, fără nimic, printr-o colaborare cu Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI), nu era nevoie să apeleze la STS, la SRI. Așa se făcea în situații în care apăreau evenimente de genul acesta, mai ales că au dispărut foarte multe fete. DGIPI are două structuri la nivel județean, un birou de protecție și un birou de informații și au în acea structură ofițer de informații specializat exact pe crimă organizată. Trebuia făcută o celulă de criză, se analizau informațiile, pentru că au avut un fenomen acolo, sunt prea multe fete din zona respectivă care au dispărut, este lipsă de colaborare. Și dacă vă uitați acum la inspectoratele județene o să vedeți că, după orele 16, nu mai găsiți pe nimeni. Ofițerii și subofițerii pleacă, nu mai desfășoară activitate”, ne spune Constantin Ispas.

Un sectorist ar fi identificat casa în trei secunde

Ispas ne dă exemplul vechilor sectoriști, care știau tot ce mișcă în cartierul lor. ”Când am terminat eu școala, erau acești sectoriști bătrâni la care mă duceam și le spuneam că am o problemă cu o persoană care arată așa și îi dădeam foarte puține indicii și atunci sectoristul îmi spunea cine este, când s-a născut, cine sunt părinții. Ce fac cei de la poliția de proximitate, dacă nu ies din birouri de acolo? Când Alexandra a spus la telefon că a trecut de canal, porțile arată așa, mașina arată așa, este inexplicabil să nu găsești.

Fetele răpite din România obligate să se prostitueze în țările UE

Acum 10 ani, în maximum 15 minute erai la casă, fără STS, fără nimic. Fata a dat suficient de multe indicii ca să fie găsită foarte repede. În situația în care există un procuror, conform procedurii penale, el este cel care dă dispoziții. Și dacă polițiștii s-au subordonat orbește acestui procuror, la revedere. Ei nu s-au dus de la cazul Luizei să verifice toate camerele, să refacă traseul, asta este de gâgă. Luau toate camerele, vedeau mașina, o identificau fără nicio problemă. A apărut acea fotografie, dar când a apărut? Fata asta a murit cu zile”, afirmă fostul șel de la DGIPI.

Polițist doar cu numele

Constantin Ispas atrage atenția asupra unor anomalii din sistemul legislativ, care îi împiedică pe polițiștii din toate structurile să efectueze cercetări, lăsându-i la mâna procurorilor. ”Un ofițer de poliție nu poate să meargă până la capăt fără un procuror. El poate doar să informeze. Nu mai este ca înainte să facă el dosarul, acum trebuie să aibă o delegare din partea procurorului, fără de care nu poate face nimic. Ca polițist, ești pur și simplu sluga procurorului. Poți să vii cu informații, să faci ce vrei tu, dacă procurorul ăla nu-ți dă ordonanță, ce faci tu nu are valabilitate. Ești legat și de mâini și de picioare. Înainte era altceva, cum este și în alte țări, polițistul putea desfășura cercetări în dosar destul de aproape de finalitate, încât nu putea să-i mai facă nimeni nimic. La un moment dat ești determinat de procedura penală să te duci cu tot ce ai la procuror, procurorul să-ți dea delegare, căci altfel toate activitățile pe care le desfășori nu au putere probatorie în instanță. Și acolo te-a blocat, dacă procurorul nu vrea, că de-aia am ajuns țara procurorilor. Dacă în ordonanța de delegare nu-i trece o anumită activitate, nu e valabilă. Șeful direct al polițistului nu are voie să se uite în dosar. S-a ajuns ca Poliția operativă să fie adusă la dispoziția Parchetului”, a mai afirmat Constantin Ispas.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.529 afisari

10 COMENTARII

    • Asa este, am reclamat furtul unor gaini la politie, iar peste 7-8-9 luni am primit acasa clasare semnata de un procuror.

    • Anonymous.. de ce minti?, nu ai prezentat nici un argument care sa prezinte contrariul, te contrazici pe tine insuti, ii irelevant sau lipsit de documentare?, ii real sau ii incomplet?, deci ce este cu adevarat?. Cu alte cuvinte, cunosti informatiile prezentate si nu doresti sa accepti realitatea, ca metode sunt, dar din cauza legislatiei (birocratie, raportari false/incomplete-gen cum au ersu pe vremea comunismului, lipsa de personal, lipsa de centre de pregatire si centre de specializare, lipsa si iar lipsa nu sa obtinut rezultatul care in mod constant a iesit pe hartie)

  1. Din păcate abuzurile și puterile nemărginite faără răspundere a procurorilor mai fac încă odată victime .

  2. … si procurorii slugile hotiei institutionalizate si organizate… ce dispun de servicii secrete private… haite instituionalizate imbecile si servile… sunt speciali doar datorita remunerarii!

    iti tai venele si ei se uita pe monitoare si se distreaza, iti trimit e-mail-uri… iar hotia o intalnesti pe strada si iti rade in fata cunoscand mult mai multe decat tine!

    Cand intr-o tara se fura cu banca si mor cei ce lucreaza in ea… ma intreb daca poti afirma ca dispui de servicii, politii, justitii, etc! E un mecanism ce neaparat trebuie implementat si in UE! Prima ETAPA s-a parcurs deja! cu un succes fulminant! KOVESI e adulata din acest motiv! M-as bucura sa o reintalnesc… sa o pot scuipa in fata!

  3. Ala era securist nici macar militian de care radeau toti,daca stia totul despre tine. Noua ne trebuie politie. Noi avem acum o agentie de voiaj. Asiguri turistii si atat. Nu asumi nu lupti nu interesezi nu contezi nu importa.

  4. Toti puturosii si repetentii au fugit de munca si s-au facut politisti ,momiti de salariile nesimtite de lipsa de raspundere ,de invartelile si de legaturile subterane cu interlopii,hotii,excrocii,cu crima organizata cu traficul din vami cu averile facute peste noapte s-a umplut politia de neaveniti de infractori de indivizi care taie frunza la caini si care stau de „6” cand se fura !!,intorc spatele cand este un scandal intre clanuri ,dau pe goarna cand se fac controale;fac publice informatiidin dosare ,se tocmesc cu borfasii.
    Si astia sunt cei care trebuie sa asigure linisteasi siguranta celor care platesc taxe ,impozite si salarii nesimtite pentru ei asa zisa politie care doarme in cisme ori in uniforma statului .

  5. Adica ce face politia. Stie totul despre Dinca proxenet si nu de tata Lenuta ca umple gentuta sau mos Andrei ce merge la piata contrainformativ sa cumpere verdeata dar sarac verdeata nu a luat. Si il aresteaza inainte de horor. Si zic bravos ma ia uite ce vroia zic ce vroia repet ce vroia sa faca proxenetii. Adica o tara normala nu ca nu are dar ai prinde din faşa.

  6. Procurorul ca nu a actionat cu celeritate, operator Sts ca nu a localizat si a tratat cu indiferenta, politia ca nu a fost abila nu a avut fler si nu si-a asumat riscuri, Dicot ca nu a arestat preventiv interlopi si interlopi politici, clanurile au sustinerea vicepremierului Stanescu, a deputatului Iordache dar si a artistului slatneanu Valcov. Departament a ce? A crima organizata. A fost organizata crime? Da, sub forma de teroare era copila inficosata? Da. Plangea la telefon spunea ca ai e frica. atunci e o crima organizata si terorism. Apartine de Dicot.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger