AcasăNewsPutin, victorie pe linie. Reface KGB

Putin, victorie pe linie. Reface KGB

Kremlinul pregateste aceeasi Marie, de data asta cu cea mai mare palarie

Reforme importante pentru sistemul politiei federale din Rusia sunt prevazute inaintea alegerilor prezidentiale din 2018. Un nou ”Minister al Securitatii Statului” , pe baza Serviciului Federal de Securitate (FSB) va iesi la iveala. Cu puteri depline.

Kremlinul pregateste aceeasi Marie, de data asta cu cea mai mare palarie

Noul minister va include Serviciul de informatii externe si majoritatea unitatilor Serviciului Federal de Securitate care grupeaza cel mai inalt rang al functionarilor Rusiei, arata Kommersant, citat de Moscow Times.  Ministerul  Securitatii Statului va ancheta numai cazurile aduse de Comitetul federal de ancheta si de Ministerul de Interne, dar va efectua un control procedural al acestor organisme. In plus, va avea propriul serviciu de securitate. ”Daca inainte noi (agentii FSB) aduceam doar sprijin pentru anchete, acum vom fi insarcinati cu gestiunea progresului acestor anchete, din momentul depunerii acuzatiilor penale si pana cand aceste cazuri ajung la tribunal”, a dezvaluit o sursa din cadrul FSB, subliniind ca face referire la cazuri foarte mediatizate, inclusiv cele de coruptie la nivel inalt. Agentii vor monitoriza si eficienta folosirii informatiilor furnizate de Ministerul Securitatii Statului. Principala problema pentru infiintarea acestui nou KGB sunt banii, in conditiile constrangerilor bugetare. Potrivit estimarilor Kommersant, compensarile pentru angajatii care nu vor sa lucreze in acest nou sistem ar fi de minim 308 milioane de dolari. Deja, noul echilibru de putere in sanul serviciilor politienesti din Rusia a fost testat: FSB a adus recent acuzatii extrem de grave membrilor Comitetului de Investigatii implicati in ajutorul unei grupari de crima organizata condusa de Zakhary Kalashov, cunoscut si sub numele ”Shakro Molodoi”. Comitetul de Investigatii ar putea chiar reveni in structura Biroului Procurorului General, de unde s-a si desprins, in 2011, pentru a deveni independent. Ar fi un semnal de retrogradare importanta pentru membri Comitetului, din care multi se afla in arest sau se pregatesc sa demisioneze.

Un tar, patru mandate

Partidul Rusia Unita al lui Vladimir Putin a castigat, duminica,  alegerile legislative din Rusia cu 54,3% voturi, ceea ce ii permite sa obtina o majoritate absoluta in Parlament. Potrivit estimarilor, Rusia Unita ar obtine 338 de locuri, din 450, in Duma de stat. Un rezultat salutat de Vladimir Putin, care se pregateste senin pentru un eventual al patrulea mandat prezidential, in 2018. Evident, Kremlinul nu se va sinchisi de slaba participare al scrutinul de duminica, rusii considerandu-l ”facut” dinainte. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, doar 47,8% din alegatori au votat, contra 60% la legislativele din decembrie 2011. Una peste alta, cu peste doua treimi din parlamentari, Kremlinul va avea un control fara precedent asupra Dumei, putand adopta si mai usor revizuiri constitutionale. Partidul liberal democrat (LDPR, extrema dreapta) si Partidul Comunist (PC) au obtinut 13,7% si, respectiv, 13,9% din voturile rusilor. Impreuna cu partidul Rusia Justa (6,2%) aceste trei partide voteaza de regula cu Rusia Unita, nefiind considerate partide de opozitie. Opozitia liberala (Parnas si Iablonko) au obtinut doar un simbolic procent de 0,66%. ”Salut maturitatea politica in crestere a electoratului rus”, a comentat Putin victoria Rusiei Unite in aceste alegeri, foarte importante pentru ca reprezinta ultima consultare nationala inaintea alegerilor prezidentiale din 2018, la care nimeni din Rusia nu-si imagineaza sa nu se prezinte liderul de la Kremlin pentru un al patrulea mandat.

author avatar
Tudor Borcea
547 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger