AcasăNewsPutin: Un razboi cu Ucraina este improbabil

Putin: Un razboi cu Ucraina este improbabil

Liderul de la Kremlin a estimat, luni, ca un razboi intre Rusia si Ucraina este ”improbabil”, judecand ca inutila organizarea de noi negocieri de pace la Minsk.

“Ce razboi? Nu va ajunge pacea mea?”, pare să spună liderul de la Kremlin

”Ma gandesc ca un asemenea scenariu apocaliptic este improbabil si sper ca nu se va produce niciodata”, a raspuns presedintele rus la o intrebare adresata de un ziarist al televiziunii de stat cu privire la riscurile unui conflict deschis intre tarile vecine, potrivit Reuters. Vladimir Putin  a declarat apoi ca  nu vede utilitatea unui nou summit in formula Merkel-Porosenko-Hollande-Putin cu privire la situatia din estul Ucrainei, in ciuda violarii acordurilor de incetare a focului, semnate acum mai bine de zece zile la Minsk. ”Sper ca acordurile vor fi respectate. Nimeni nu vrea un conflict armat la marginea Europei”, a declarat seful statului. Kievul si aliatii occidentali acuza Moscova ca mentine sprijinul cu arme al rebelilor separatisti care au luat, saptamana trecuta, orasul Debaltevo si ameninta orasul-port Mariupol.

Reuniune tensionata la Paris pe tema Ucraina

Sefii diplomatiilor franceze, germane, ruse si ucrainene s-au intalnit, ieri, in capitala Frantei pe tema situatiei din estul Ucrainei, unde atacurile separatistilor continua in apropierea portului strategic Mariupol. ”Rusii nu doreau aceasta intrevedere dar pentru noi este important sa mentinem presiunea politica ”, a Occidentului asupra Moscovei, a declarat un diplomat ucrainean. Pe de alta parte , nici un document nou nu ar trebui sa fie semnat la Paris. ”Avem deja acordurile semnate, esential este ca Rusia sa le respecte”, a adaugat diplomatul, potrivit AFP. In noaptea de luni spre marti, noi confruntari ”cu arme usoare” au avut loc la 15 km de Mariupol, potrivit unui purtator de cuvant militar, Dmitri Ciali, care a acuzat tiruri de mortier din partea separatistilor. Observatorii apreciaza ca doua puncte esentiale erau pe lista intrevederii interministeriale de la Paris, la care participa ministrii de externe Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius, Pavel Klimkin si Serghei Lavrov. Primul, condamnarea evenimentelor de la Debaltevo si prezentarea lor ca o atingere a acordului Minsk2. Al doilea, respectarea armistitiului cu privire la retragerea trupelor si armamentului spre linia frontului trasata initial in 2014, in timpul primului acord de la Minsk, care nu tine seama de teritoriile cucerite de rebeli.

Donetk acuza: SUA livreaza deja arme Ucrainei

Seful autoproclamatei Republici de la Donetk, Alexandr Zaharcenko, a anuntat, luni, ca SUA livreaza la scara mare arme si munitii Kievului, informeaza sputnik. ”America a lansat deja livrarea de arme si munitii la scara mare. In Ucraina, nimeni nu vrea pacea”, a spus Zaharcenko.

Majoritatea americanilor, ostili sprijinului cu arme, dar sustin sanctiunile impotriva Rusiei

Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, 53% din americani se opun unor eventuale livrari de armament american catre Ucraina, in timp ce 41% sustin aceasta masura, informeaza sputnik. 70% din persoanele interogate au o atitutine ”negativa” cu privire la Vladimir Putin in timp ce 60% se pronunta pentru innasprirea sanctiunilor impotriva Rusiei

Majoritatea rusilor se simt amenintati de Occident

In egala masura, un recent sondaj al Centrului Levada din Moscova releva ca 68% din rusi sunt convinsi ca tara lor este amenintata militar din exterior, pe fondul tensiunilor dintre Moscova si Occident din cauza situatiei din Ucraina. 82% din cei chestionati estimeaza insa ca armata rusa poate face fata acestor amenintari, fapt ce reprezinta un vot de incredere impresionant acordat fortelor militare, care, in 2013 intruneau doar 57% din sufragii.

author avatar
Tudor Borcea
326 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger