AcasăNewsPutin umple Crimeea cu rachete

Putin umple Crimeea cu rachete

Kremlinul a adus in zona podului Crimeii si in stramtoarea Kerci cele mai avansate sisteme antirachete si antinave ale armatei ruse

Urmare a atacului naval al navelor rusesti asupra celor ucrainene din Marea Azov, Rusia a informat ieri ca va instala, pana la sfarsitul anului, noi sisteme antiracheta si antinavale in Crimeea, zona si asa puternic militarizata dupa anexarea de catre Moscova.

Kremlinul a adus in zona podului Crimeii si in stramtoarea Kerci cele mai avansate sisteme antirachete si antinave ale armatei ruse

Potrivit purtatorului de cuvant al Districtului militar Sud, colonelul Vadim Astafiev, pentru a ”proteja spatiul aerian rus”, o baterie suplimentara de sisteme antiracheta rusesti S-400 va fi instalata in Crimeea, ”pentru a veghea la securitatea regiunii”. Este vorba de S-400 Triumph, cel mai modern sistem de aparare antiaeriana si antiracheta al armatei ruse, care urmeaza, potrivit unor informatii ale serviciilor de securitate, sa fie instalat in apropiere de Djankoi, mica localitate aflata in proximitatea ”frontierei” cu Ucraina. Deja in Crimeea exista trei sisteme S-400. Raza de actiune a rachetelor acestui sistem depaseste 400 km si ele pot atinge o altitudine de 30 de km. Rusia a vandut sisteme S-400 si Turciei, ceea ce a provocat furia aliatilor occidentali ai Ankarei din sanul NATO, in special a SUA. Moscova a mai anuntat ca si in stramtoarea Kerci din Marea Azov, unde au avut loc incidentele de duminica, a instalat  sisteme de aparare costiera ”Bal”.

Echipajele navelor ucrainene vor sta dupa gratii doua luni

Este vorba de sisteme de rachete antinavale care-si pot distruge tintele pana la o distanta de 120 km, ziua si noaptea si in toate conditiile meteorologice. Rachetele care echipeaza sistemul ”Bal” (Kh-35) sunt capabile sa distruga nave cu un deplasament de pana la 5000 de tone. ”Bal” poate trage opt rachete asupra unor tinte diferite, in 24 de secunde.

Legea martiala a intrat in vigoare

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a proulgat ieri legea martiala, dupa ce aceasta a fost adoptata luni de catre Parlamentul ucrainean, si care va fi introdusa pentru 30 de zile in zece regiuni frontaliere si costiere Marii Negre si Marii Azov. ”Trebuie sa fim pregatiti sa respingem agresiunea inamicului nostru ”, a declarat ieri premierul ucrainean Volodymyr Groisman. Masura care deja a impins UEFA sa anunte relocarea meciului din Liga Europei dintre clubul ucrainean FC Vorskla si Arsenal. Prevazuta la Poltava (oras care nu este vizat de legea martiala), partida a fost deplasata la Kiev, din ”ratiuni de securitate”. Autoritatile au anuntat ca legea martiala are un caracter ”preventiv”.

Amenintarea unui razboi total cu Rusia

Petro Porosenko a invocat ”amenintarea unui razboi total” cu Rusia care, potrivit lui, ”si-a crescut drastic” prezenta militara la frontiera ucraineana, dramatizand situatia deja incordata dupa capturarea navelor ucrainene de catre rusi. Porosenko a declarat ca numarul tancurilor aflate in bazele militare de-a lungul frontierei cu Ucraina ”s-a triplat” iar numarul de unitati militare ”a crescut drastic”. Presedintele ucrainean s-a referit si la o ”puternica crestere” a numarului de nave militare rusesti in Marea Azov si la o ”prezenta militara consolidata” a armatei ruse in Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Moscova in 2014. Anexare nerecunoscuta de aliatii occidentali care, evident nu-i recunosc nici ”apele teritoriale ruse” invocate de Moscova.

Trump: nu-mi plac agresiunile

Ridicand cu o creasta tonul la Vladimir Putin, presedintele SUA, Donald Trump, a amenintat ca va anula intalnirea cu omologul sau rus prevazuta la sfarsitul saptamanii la summit-ul G20 in Argentina. Raportul cu privire la incidentele din Marea Azov pe care-l va primi de la consilierii sai de securitate ”va fi determinant” pentru o decizie in acest sens, a declarat Trump. ”Poate ca nu voi avea aceasta intrevedere” cu Putin, a prevenit el, in timp ce Casa Alba o confirma. ”Nu-mi place aceasta agresiune. Nu vreau agresiuni”, a insistat Trump, deseori acuzat ca este prea conciliant cu omologul sau rus.

12 marinari ucraineni arestati

Duminica, navele garzii de coasta ruse au atacat, inclusiv cu arme de foc, trei nave ale marinei ucrainene care voiau sa intre in Marea Azov via stramtoarea Kerci, controlata de rusi. Cele trai nave au fost capturate iar 24 de marinari (intre care trei raniti) au fost luati prizonieri. Soarta celor 24 risca sa inflameze iar situatia. Transferati din Kerci, 12 ucraineni au comparut, incepand de marti,  in fata unui tribunal din Simferopol (capitala administrativa a Crimeii). Toti au fost condamnati la doua luni de arest preventiv, la mai putin de 48 de ore de la incidentele navale. Primul marinar ucrainean, Vladimir Varimez (nascut in 1992) a fost inculpat conform articolului 322 din codul penal rus pentru ”trecere ilegala a frontierei savarsita de un grup de persoane, sau de un grup organizat, cu folosirea violentei sau amenintarea folosirii violentei”. Deci de la Moscova s-a ordonat ca navele rusesti sa colizioneze o nava ucraineana si deschiderea focului asupra celorlalte iar marinarii ucraineni au fost acuzati de ”folosirea violentei”. Au urmat ucrainenii Vladimir Bespaltchenko, Andreï Oprysko, Vladimir Terechchenko, Sergueï Tsybizov, si Iuri Budzylo sa fie plasati in arest sub aceeasi acuzatie. Ceilalti 12 ucraineni din grupul de 24 arestat de FSB, se asteapta la aceeasi pedeapsa. Cei trei ofiteri ai SBU (serviciile de securitate ucrainene) care se aflau la bordul navelor capturare vor fi judecati separat, in timp ce Kiev si occidentalii au cerut eliberarea imediata a tuturor. De partea sa, parchetul militar din Ucraina a deschis la randul lui o ancheta penala, acuzand, de la distanta, opt militari rusi ca au folosit forta pentru a captura navele ucrainene si echipajele lor in scopul de a ”pregati si duce un razboi de agresiune”.

Putin: si-au indeplinit perfect misiunea

Observatorii apreciaza ca motive de ordin politic s-au amestecat in miza strategica si militara din Marea Azov, in aceste noi confruntari ruso-ucrainene. Vladimir Putin, care avea o cota de popularitate mare dupa anexarea Crimeii, se confrunta acum cu probleme economice si nemultumiri sociale pe fondul deloc popularei reforme a varstei pensionarii. Porosenko, care cauta acum obtinerea unui al doilea mandat la alegerile din 31 martie, se confrunta cu probleme similare. Ieri, Putin l-a acuzat pe Porosenko ca a organizat ”provocarea si incidentul ” din Marea Azov in perspectiva prezidentialelor ucrainene din martie. Porosenko ”are sanse sa nu ajunga in turul doi(…) De aceea trebuia sa faca ceva”, adica ”un joc pentru a starni tensiuni”. Putin a mai spus ca garzile de coasta ruse si-au indeplinit, duminica, ”datoria militara la perfectiune si cu precizie”, explicand ca actiunea lor s-a facut dupa ce echipajele ucrainene nu au raspuns la avertizari, desi Kievul a declarat anterior  ca anuntase in prealabil traseul navelor sale.

author avatar
Tudor Borcea
714 afisari

3 COMENTARII

  1. Sper ca nu am inteles gresit,avand in vedere informatiile date de unii si altii,deci au fost doua nave militare si un remorcher,ucrainiene,care nu au oprit la somatiile nevelor ruse,pai cine a fost provocatorul,stiindu-se ca zona era in administratia rusa de 4 ani,chiar daca fusese reocupata de rusi dupa vreo 60 de ani de cand Crimeea fusese cedata Ucrainei de conducatorul urss,ucrainianul hrusciov.Bine ca imperiul rusesc are mari probleme cu statul creat artificial de ei ca un tampon pentru europa de vest.

  2. De unde e luat articolul?
    Se ocupa [autorul] si cu economia Rusiei, cu nivelul de trai, cu „moralul” inamicului?
    Ce treaba are popularitatea lui Putin cu manevra ucraineana de provocare militara?
    I-a trimis/chemat Putin?

  3. Gata v-ati si adunat pe aici postacii lui Putin? Cate copeici va da pe articol? Daca s-ar face o cercetare a ID urilor pun pariu ca se gasesc conturi de hackeri rusesti in spatele lor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger