AcasăNewsPutin, „tătucul” telefoanelor

Putin, „tătucul” telefoanelor

După ce a spus că Wikipedia nu e de încredere şi  trebuie înlocuită cu o enciclopedie naţională, Vladimir Putin vrea să scoată de pe piaţa din Rusia smartphone-urile care nu au preinstalate aplicaţii aprobate de Guvernul de la Moscova. Dar Vladimir Vladimirovici poate  mai mult: a promulgat şi legea care extinde statulul de agent străin la jurnaliştii şi internauţii care primesc fonduri din străinătate.

„Consumatorul trebuie să aibă posibilitatea să folosească anumite tipuri de produse tehnologice cu programe ruseşti preinstalate”, arată textul de lege va intra în vigoare la 1 iulie 2020. Guvernul va crea o listă de dispozitive care ar urma să includă telefoanele, calculatoarele şi televizoarele inteligente. Guvernul rus va stabili de asemenea o listă de aplicaţii care vor trebui preinstalate de fabricanţi. O măsură controversată, supranumită în Rusia  ‘Legea anti-Apple’. Promulgarea acestei legi survine la doar câteva săptămâni după adoptarea unei măsuri  la fel de controversate care permite crearea în Rusia a unui „internet suveran”, izolat de marele servere mondiale. În plus, FBI consideră aplicaţia rusească de smartphone FaceApp drept o “potenţială ameninţare de spionaj” şi va verifica dacă a fost folosită de guvernul rus pentru a se amesteca în alegerile din SUA. Putin a propus înlocuirea enciclopediei online Wikipedia cu o versiune electronică a Marii Enciclopedii Ruse.Nu este clar cum va dori Vladimir Putin să îmbunătăţească ceea ce poate oferi Wikipedia”, a declarat directorul de comunicare a site-ului, John Lubbock. Legea care extinde statutul de „agent străin” la persoane fizice (termenul era aplicat în perioada stalinistă) “va intra imediat în vigoare” , portalul oficial al Kremlinului pentru informaţii juridice. Nouă organizaţii neguvernamentale din domeniul drepturilor omului, între care Amnesty International şi Reporteri fără Frontiere, şi-au exprimat îngrijorarea că aceste amendamente i-ar putea viza nu doar pe jurnalişti, ci pe toţi bloggerii şi internauţii care beneficiază de burse, finanţări sau venituri oferite de spaţiul media.

author avatar
Andrei Coman
338 afisari

3 COMENTARII

  1. Pai si il tii asa gol? Ce programe ei cand daca nu e android sai ios nu poti face nimic? Respectiv Windows si Linux la restul. Informatia se scurge prin terminale si servere si nu prin programe. De ex androidu e criptat. In schimb programul rus nu. Daca din server blochezi accesul la un program de download ppe incompatibilitate atunci o sa inseamne ca o sa aveti doar intranet si deloc internet…

  2. Termenul de agent strain este folosit si de SUA, care a cerut tuturor ziaristilor rusi sau care lucreaza cu agentii de stiri sau statii TV rusesti sa se inregistreze ca „agenti straini”. Deci mai sunt si altii care il iubesc pe tatucul Stalin, neo-bolshevicii.
    Cat despre Wikipedia, nu este de nici un ajutor pentru rusi, rusofobia de pe media americana ce apartine celor care urasca rusii cel mai mult,face ca toate informatiile nu ca sunt doar biased ci gresite cu totul, intentionat, iar rusii au si ei nevoie de wikipedia lor.
    Cat despre romani, nici macar 25% din termenii din Wikipedia nu sunt tradusi si in romana…

  3. Termenul de agent strain este folosit si de SUA, care a cerut tuturor ziaristilor rusi sau care lucreaza cu agentii de stiri sau statii TV rusesti sa se inregistreze ca „agenti straini”. Deci mai sunt si altii care il iubesc pe tatucul Stalin, neo-bolshevicii.
    Iar Wikipedia, nu este de nici un ajutor pentru rusi, rusofobia de pe media americana,care apartine celor care urasc rusii cel mai mult, face ca toate informatiile sa fie nu doar biased ci gresite cu totul, intentionat, iar rusii au si ei nevoie de wikipedia lor, de ce sa le o faca altii, au si ei creier.
    Cat despre romani, nici macar 25% din termenii din Wikipedia nu sunt tradusi si in romana…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger