AcasăNewsPutin: SUA au crescut Al-Qaida

Putin: SUA au crescut Al-Qaida

In primul al documentarului realizat de Oliver Stone, ”The Putin Interviews”, presedintele Rusiei a denuntat actiunile americane care au favorizat gruparile islamiste si consecintele uneori neanticipate ale acestor politici.

Potrivit presedintelui rus, americanii sunt direct responsabili de fenomenul Al-Qaida din cauza ingerintei lor in Afganistan contra fostei URSS. ”Nasterea Al-Qaida nu tine de noi, ci este legata de activitatile prietenilor americani. Aceasta a inceput in Afganistan unde serviciile SUA au sprijinit diverse miscari fundamentaliste musulmane in lupta lor impotriva trupelor sovietice”, a declarat Putin, citat de RT, adaugand ca tabara americana a ”hranit” gruparea terorista si pe liderul ei , Osama bin Laden. ”Washington ar fi trebuit sa-si dea seama ca sustinerea islamistilor va avea consecinte nefaste pentru americani”. Putin a reamintit ca Moscova a sustinut SUA dupa atentatele din 11 septembrie. Ba chiar, din solidaritate, a anulat o serie de exercitii militare ce urmau sa aibe loc la cateva zile dupa 9/11.

Dar si terorismul cecen…

Putin a mai acuzat SUA ca a incurajat si a finantat grupari islamiste din nordul Caucazului, in perioada celor doua conflicte din Cecenia, asigurand ca CIA era in contact cu ”teroristii” pe care-i considera drept o ”opozitie” fata de Moscova.”Aceste lucuri erau facute public. Si daca vorbim de sustinere financiara, avem elemente pe care deja le-am furnizat colegilor americani”, a declarat Putin, explicand ca l-a alertat pe G W Bush cu privire la acest sprijin acordat cecenilor, ca apoi sa primeasca un mesaj de la CIA care stipula ca agentia ”are dreptul sa mentina relatii cu toti reprezentantii opozitiei”. Pentru Putin, era evident ca ”nu era vorba doar de grupari ale opozitiei, ci de organizatii teroriste”.

America vrea sa ne ia arsenalul

Abordand problematicca relatiilor bilaterale Rusia-SUA, Putin a dat asigurari ca, daca strategia americana urmareste destabilizarea tarii, a a economiei ruse si a rasturnarii guvernului, aceasta ar fi ”o politica proasta” si fara sanse, o tentativa de ”vasalizare” ce va avea ”consecinte nefaste”. Putin nu a exclus posibilitatea ca SUA sa doreasca colapsul economiei Rusiei, schimbarea guvernului cu scopul de a si-l face aliat (!) si de a pune mana pe arsenalul nuclear rusesc. ”Dar aceasta ar fi un pas eronat in dezvoltarea relatiilor bilaterale”.

Gorbaciov a gresit, a gresit

Vladimir Putin a mai evocat si ”eroarea” facuta de ultimul lider al URSS, MIhail Gorbaciov, in privinta extiderii NATO in Estul Europei, denuntand faptul ca Gorbaciov nu a statutat ”pe hartie” faptul ca granita Aliantei sa nu fie impinsa mai departe de frontiera estica a fostei RDG. ”In momentul in care liderii erau aplecati pe reunificarea Germaniei si retragerea trupelor sovietice din Europa de Est, americanii si secretarul general NATO au afirmat ca URSS poate fi sigura ca frontiera Est a NATO nu va trece mai departe de frontiera estica a Republicii Democrate Germana. Dat acest angajament nu a fost scris pe documente. O greseala a lui Gorbaciov, in politica totul trebuie scris pe hartie, chiar daca acordurile scrise sunt frecvent incalcate”, a estimat Putin. Cat de mult a respectat URSS tratatele semnate cu terti (adica deloc) , asta a uitat sa mai spuna liderul de la Kremlin.

Am propus intrarea Rusiei in NATO

Putin a mai evocat si o intalnire cu presedintele Bill Clinton, aflat in functie. ”A avut loc la Moscova si, in timpul discutiilor, i-am pus urmatoarea intrebare: Si daca examinam posibilitatea ca Rusia sa intre in NATO?”. ”Iar el mi-a raspuns: ei bine, eu nu sunt contra”, a urmat Putin, subliniind ca, din acel moment, delegatia americana a devenit ”extrem de nervoasa”. ”Intelegeti de ce au devenit nervosi? Pentru ca, daca Rusia se alatura NATO, ea avea mereu un cuvand de spus. Nu vom permite niciodata sa fim manipulati”. Dar, a adaugat el, ”partenerii nostri americani nu suporta nici pentru o clipa aceasta idee”.  ”Deschiderea noastra catre partenerii nostri, inclusiv Statele Unite, dupa dezintegrarea Uniunii Sovietice si schimbarea sistemului politic, a fost atat de mare incat s-a extins chiar si in privinta fortelor noastre nucleare. Nu mai avem aproape nici un secret”, a mai spus Putin.

author avatar
Tudor Borcea
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger