AcasăNewsPutin sparge gheata de patru metri grosime

Putin sparge gheata de patru metri grosime

Lucrarile de conceptie a celui mai mare si puternic spargator de gheata nuclear din lume, botezat Lider, au inceput in Rusia, a anuntat Oleg Timofeyev, director adjunct al Centrului de stat Krylov.

Este vorba de o nava ce va avea o putere de peste 110-120 MW, capabila sa treaca peste un strat de gheata de patru metri grosime si sa conduca astfel convoaie formate din petroliere de peste 30.000 de tone TDW care iau caile maritime din Nord-Vest pentru a lega Atlanticul de Pacific trecand prin Arctica, un pasaj care reduce traseul intre Asia si Europa cu mai multe zile, comparativ cu traditionala trecere prin canalul Suez. ”Trecerea printr-un strat de gheata de o asemenea grosime nu este misiunea principala a anavei, mai ales ca gheata de 4 metri nu exista decat in apropierea polului si este rara de-la lungul cailor maritime. Esential este ca nava sa sparga gheata de 1,5-2 metri grosime si sa lase in urma un spatiu de 50 e metri latime”, a explicat Timofeyev, noteaza Sputnik. Lider va fi gata in 2023 si ar putea costa 1,2 miliarde de euro.

Cucerirea Arcticii relansata

Popul Nord este un obiectiv major pentru Rusia, o tara in care o treime din teritoriu se afla la nord de cercul arctic si care este pe cale sa-si redeschida bazele din nord care dateaza din era sovietica dar si sa construiasca altele. Plus inca trei spargatoare de gheata nucleare, avand ca obiectiv sa-si intareasca prezenta in fata a patru tari vecine cu oceanul arctic (SUA, Canada, Norvegia si Danemarca). Din cauza incalzirii climatice ruta maritima din Nord va deveni practicabila fara spargatoare de gheata tot timpul anului si este cel mai scurt drum din China, Japonia si din alte economii asiatice majore catre Europa pe care Rusia nu-l va rata. In plus, este vorba de imensele bogatii energetice ale Arcticii (22% din rezervele neexplorate de petrol si gaz ale planetei se afla aici), iar rusii au inceput deja forari, in 2013 (Gazprom). Moscova intentioneaza sa relanseze si procedura la ONU de revendicare a 1,2 milioane de km patrati din Oceanul Arctic.

author avatar
National
1.369 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger