AcasăNewsPutin și Merkel joacă ping-pong cu spioni

Putin și Merkel joacă ping-pong cu spioni

German Chancellor Angela Merkel (L) gestures as Russian President Vladimir Putin looks on during a joint press conference at the Kremlin in Moscow on May 10, 2015. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV (Photo credit should read KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Asasinarea în Germania a unui fost comandant cecen, execuție comandată de Kremlin, conform comunității internaționale, riscă să arunce în aer relațiile diplomatice dintre cele două țări. Vladimir Putin a reacționat imediat după ce procurorii lui Merkel s-au năpustit pe acest caz, arestând deja un presupus ofițer al GRU (serviciul de spionaj al Armatei ruse). Într-o replică venită prompt, Moscova a decis să expulzeze doi angajați ai Ambasadei Germaniei, cu imunitate diplomatică, despre care presa rusă afirmă că sunt, de fapt, spioni BND.

Cu toate că între cele două țări schimburile comerciale și interesele comune (mai ales cele economice) sunt de notorietate, iată că Berlinul și Moscova stau pe picior de război. Război diplomatic, ce-i drept, dar nemții știu mai bine ca oricine că nu este în regulă să-i provoace câtuși de puțin pe foștii lor ocupanți. Amintirea RDG-ului încă e vie în memoria colectivă…

Într-un anunț postat pe Facebook, oamenii lui Serghei Lavrov anunță că doi diplomați nemți sunt considerați acum persoane non-grata și au la dispoziției șapte zile pentru a părăsi Federația Rusă. Ambasadorul Germaniei la Moscova a fost convocat deja la sediul ministerului de Externe, iar reacția acestuia a fost una vehementă. „A protestat puternic împotriva deciziei nefondate de a expulza doi dintre diplomații lor”, notează presa aservită Kremlinului.

Tensiunile dintre Germania și Rusia au atins cote ridicate după uciderea comandantului cecen, care în ultimii ani lucra ca ofițer pentru spionajul georgian. Autoritățile germane suspectează Moscova de implicare în asasinat, iar jurnaliștii nemți s-au și grăbit să anunțe că asasinatul a fost comis la ordinul președintelui Putin. „Există suficiente dovezi conform cărora uciderea lui Zelimkhan Khangoshvili a fost efectuată fie în numele structurilor Serviciilor secrete ale Federației Ruse, fie a cecenilor, dar care în prezent sunt și ei sub autoritatea Kremlinului”, au declarat procurorii care anchetează cazul. Sub acuzația că refuză să coopereze în cadrul acestei anchete, Germania a expulzat deja doi diplomați ruși, acum cinci zile.

„A ucis 98 de oameni”

Fără să comenteze acuzațiile aduse Rusiei, președintele Vladimir Putin s-a referit doar la personajul central al cazului, ceceno-georgianul Zelimkhan Khangoshvili: „Este o persoană crudă și însetată de sânge. Numai într-unul dintre atacurile la care a luat parte el a omorât 98 de oameni. A fost unul dintre organizatorii exploziilor din metroul din Moscova”. Mai mult, Putin acuză Germania că a refuzat în repetate rânduri să aprobe extrădarea lui Khangoshvili, pe care Kremlinul îl pusese sub acuzare în mai multe dosare.

În replică, Berlinul se apără, afirmând că fostul ofițer din armata cecenă nu era un terorist, ci doar un soldat care a luat parte „în conflicte militare cu Federația Rusă, luptând într-o miliție cecenă din 2000 până în 2004”. Pe de altă parte, Angela Merkel susține că habar nu avea de vreo cerere de extrădare pentru Zelimkhan Khangoshvili, ea nefiind informată deloc în acest sens.

De la o „scăpare” s-a ajuns la diplomați expulzați, spioni descoperiți și amenințări cu venirea „iernii siberiene”, după cum au ținut rușii să le reamintească clienților Gazprom.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
347 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai asa joaca toti si englejii si americanii si bulgarii se pare ca doar noi nu jucam.

  2. „Persoane non-grata”?! Nu există decât „persona non-grata” sau „persoane indezirabile”, inculților!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger