AcasăNewsPutin se pregateste sa lanseze petrorubla

Putin se pregateste sa lanseze petrorubla

Degeaba nu a starnit presedintele rus, Vladimir Putin, „criza ucraineana”. Analistii financiari se asteapta ca Rusia sa lanseze petrorubla, ca alternativa la petrodolar.

SUA si UE ameninta Rusia cu tot felul de sanctiuni economice, insa privirile Rusiei sunt indreptate catre Est, lasand Vestul sa se decida care-i sunt aliatii „viabili”!

Putin, hotarat sa dea lovitura petrodolarului

Merkel da un anemic cartonas galben

Cancelarul german, Angela Merkel, a amenintat Rusia cu adoptarea de noi sanctiuni, economice de aceasta data, in cazul in care ar intentiona sa atenteze, din nou, „la integritatea Ucrainei”. „Daca se va intinde din nou mana asupra integritatii teritoriale a Ucrainei, va trebui sa trecem la sanctiuni economice”, a declarat Merkel, la o reuniune a partidului conservator CDU. „Amenintarea” e mai mult un cartonas galben, dar nici de acesta nu tine cont Putin, deoarece el face acum „regulile jocului”. „Vocea Rusiei” a anuntat ca Kremlinul se pregateste sa atace petrodolarul, asa cum spuneau multi analisti financiari. Ce rost avea sa genereze o criza, daca n-ar fi gandit sa obtina un avantaj de pe urma ei? Pana acum, China a facut mai multi pasi pentru a disloca dolarul de pe piata mondiala, lovindu-l acolo unde este cel mai puternic: in sectorul energetic. China a semnat mai multe contracte in acest sector, lasand in afara dolarul. Gazprom inca are toate contractele de furnizare de gaze spre Europa in dolari. Insa, amenintarile cu sanctiuni economice vor „forta” Rusia sa intocmeasca alta schema de plata.

Contractul cu Iranul, in petroruble

„Creierele” acestei noi scheme sunt Serghei Glaziev, consilierul economic al lui Putin, si Igor Sechin, directorul Rosneft, cea mai mare companie ruseasca de petrol, si un apropiat al lui presedintelui rus. Ministrul Economiei, Alexei Uliukaev, a sfatuit companiile din domeniul energetic sa semneze contracte in ruble. La 2 martie, Andrei Kostin, directorul bancii VTB, a declarat  ca Gazprom, Rosneft si Rosoboronexport, aceasta din urma exportand armament, pot incepe sa faca afaceri in ruble. Cica ar mai fi nevoie doar de un „mecanism”. In anii ’90, rusii transportau rublele cu trenul oriunde cineva vroia sa cumpere arme rusesti si le vindeau pe dolari. Acum, zice Sechin, numit presedinte al Saint-Petersburg Commodity Exchange, rubla va ramane rubla. Sau aur. De exemplu, contractul cu Iranul, pentru 500.000 de barili de petrol pe zi, ar putea fi in petroruble.

author avatar
Adina Mutar
945 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger