AcasăNewsPutin: Rusia trebuie sa se apere pentru ca NATO ajunge la frontierele...

Putin: Rusia trebuie sa se apere pentru ca NATO ajunge la frontierele sale

Potrivit doctrinei militare a lui Putin expansiunea NATO este o amenintare la adresa securitatii Rusiei

Ca de obicei, presedintele rus joaca tare. Dupa ce a anuntat intarirea capacitatilor nucleare, el a explicat ca Rusia trebuie sa se apere cu ”fortele armate si capacitatile de lovire” daca este ”amenintata”, pentru ca Alianta nord atlantica ”ajunge la frontierele sale”.

Potrivit doctrinei militare a lui Putin expansiunea NATO este o amenintare la adresa securitatii Rusiei

Potrivit presedintelui Federatiei Ruse, este un raspuns la proiectul american de instalare de armament greu in Europa de est. Dupa ce a anuntat ca Rusia se va dota cu inca 40 de rachete balistice intercontinentale, Putin a felicitat ”perfectionarea” in timp a potentialului militar al fortelor aeriene si a flotei ruse. El a mentionat si ca un nou submarin capabil sa lanseze ogive nucleare (Vladimir Monomach) va intra in serviciu in acest an. ”Daca cineva ameninta anumite teritorii ale noastre va trebui sa indreptam fortele noastre armate si capacitatile noastre de lovire catre teritoriile de unde vine aceasta amenintare”, a afirmat Putin, la Moscova, in cadrul unei intalniri cu omologul sau finlandez, Sauli Niinisto, noteaza Nouvel Observateur. ”NATO este cel care ajunge la granitele noastre, nu noi plecam in alta parte”, a mai spus Putin. Declaratiile acestuia vin la trei zile dupa ce New York Times a dezvaluit ca Pentagonul are in proiect deplasarea de arme grele in tarile Europei de est. Potrivit noii doctrine militare, sustinuta de Putin in 2014, expansiunea NATO este o amenintare pentru securitatea Rusiei. MAE rus a reactionat la planurile Pentagonului denuntand incalcari ale Tratarului cu privire la armele nucleare cu raza medie de actiune, ”cu toate consecintele ce decurg din aceasta”, a avertizat seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.

Jens Stoltenberg: Este nejustificat, destabilizant si periculos

Secretarul american al apararii, Ashton Carter, urmeaza sa-i informeze pe cei 27 de omologi ai sai despre proiectele Pentagonului in cadrul unei reuniuni a ministrilor Apararii NATO de saptamana viitoare. Declaratiile lui Putin despre marirea arsenalului sau nuclear au fost condamnate imediat de NATO. ”Este nejustificat, destabilizant si periculos”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. ”Declaratiile lui Vladimir Putin confirma comportamentul Rusiei de la o vreme. Am vazut ca Rusia investeste mai mult in aparare, in general, si in capacitatile sale nucleare, in particular”, a adaugat Stoltenberg.

John Kerry se teme de o intoarcere a Razboiului Rece

De partea sa, secretarul de Stat american a declarat ca se teme de o revenire a Razboiului Rece, dupa declaratiile lui Vladimir Putin. ”Am avut o enorma cooperare dupa 1990 in materie de distrugere a armelor nucleare care se aflau pe fostele teritorii ale URSS si nimeni nu vrea sa facem pasul inapoi”. El a estimat ca este dreptul Aliatilor sa ”prepozitioneze” echipamente la frontiera orientala a NATO, fara a comenta proiectele SUA.

Rusii au prezentat macheta propriului Mistral

Macheta unui nou vas militar alternativ navelor Mistral a fost prezentata in cadrul forumului Armata 2015 de catre biroul de studii Nevskoie, informeaza Sputnik. ”Este raspunsul nostru la Mistral”, a declarat un reprezentant al Marinei Militare, adaugand ca toate componentele vor fi autohtone si nu au legatura cu proiectul Mistral. Denumita ”Priboi”, viitoarea nava va avea un deplasament de 14.000 de tone si va putea gazdui 60 de unitati de lupta, va avea o raza de actiune de 6.000 de mile si o autonomie de 60 de zile. Toate componentele vor fi autohtone si nu au legatura cu proiectul Mistral.

Fondurile armatei, 21% din bugetul total al tarii

Dupa declaratiile lui Putin, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca proiectele NATO ”forteaza Rusia sa ia masuri pentru  a-si garanta interesele si securitatea, adaugand ca intarirea capacitatilor nucleare rusesti nu trebuie sa ”ingrijoreze”. In timpul Razboiului Rece, cele doua tari au cheltuit sume colosale pentru inarmate. In Rusia, bugetul militar reprezinta 21% din bugetul total (dublu in raport cu 2010) potrivit unui think-tank independent, Gaidar.

 

author avatar
Tudor Borcea
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger