AcasăNewsPutin respecta alegerile ucrainenilor, dar le inchide sectiile de votare

Putin respecta alegerile ucrainenilor, dar le inchide sectiile de votare

Prorusii din Donetk nu i-au lasat pe alegatori sa ajunga la urne, desi Putin a promis ca respecta alegerile

Ucrainenii au votat duminica pentru desemnarea presedintelui tarii, un scrutin desfasurat in plin conflict separatist in est, cu Rusia pandind la cotitura.

Prorusii din Donetk nu i-au lasat pe alegatori sa ajunga la urne, desi Putin a promis ca respecta alegerile

Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a asigurat telefonic pe François Hollande si pe Angela Merkel, ca Rusia „va respecta alegerea poporului ucrainean”.

Sub amenintarea cu intreruperea gazelor

Pe firul rosu, dialogul a fost destul de incins, mai ales ca s-a negociat pe gaze. Putin vrea retragerea trupelor ucrainene din Donetk si Lugansk, in schimbul cooperarii cu presedintele ales, daca si acesta promite „sa incurajeze reglementarea cat mai rapida a problemelor legate de aprovizionarea cu gaze a Ucrainei”. Finalul discutiilor a fost „keep in touch”! Desi, „atingerea” rusilor nu e chiar de dorit. In Donetk, separatistii prorusi nu au permis functionarea decat a 20% din sectiile de votare, oamenii fiind amenintati in permanenta. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a desfasurat peste 1.000 de observatori pentru scrutin, dar acestia au fost repede retrasi din regiunea Donetk.

Medvedev, in Crimeea

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a sosit duminica in Crimeea, intr-o vizita considerata de Kiev provocatoare la adresa scrutinului pe care Administratia rusa a declarat ca-l respecta. „Vizita premierului rus in Crimeea ocupata, in ziua scrutinului prezidential din Ucraina, este o provocare deliberata care are scopul destabilizarii situatiei in Ucraina”, a reactionat Ministerul ucrainean de Externe. Medvedev a vrut sa trimita astfel un mesaj favoritului scrutinului prezidential, Petro Porosenko, care a promis ca o sa infiinteze Ministerul pentru Afacerile Crimeei, care sa coordoneze procedurile pentru revenirea in Ucraina a regiunii anexate de Rusia.

author avatar
Adina Mutar
149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger