AcasăNewsPutin, reinvestit ca tar al Rusiei

Putin, reinvestit ca tar al Rusiei

De la opozantul Alexei Navalnai si pana la copii, nimeni nu are dreptul sa-l conteste pe liderul de la Kremlin

Vladimir Putin va prelua oficial astazi presedintia Rusiei, avand in buzunar cel de-al patrulea mandat cu care se va insuruba la Kremlin pana in 2024.

De la opozantul Alexei Navalnai si pana la copii nimeni nu are dreptul sa l conteste pe liderul de la Kremlin

Reales in martie cu un procent de 76,7%, cel mai mare scor inregistrat de la venirea sa  la putere, Putin s-a impus definitiv ca omul forte al Rusiei pe care a reinstalat-o pe scena internationala, cu pretul unor puternice tensiuni cu Occidentul. Daca liderul de la Kremlin a facut declaratii martiale in timpul campaniei electorale, in timpul careia a laudat noile capacitati militare ale Rusiei si noile sale rachete nucleare ”invincibile”, el a dat asigurari, dupa realegerea sa triumfala, ca vrea sa reduca cheltuielile militare in acest an si in anul viitor, respingand orice ”cursa a inarmarilor”. Dupa anexarea Crimeii in 2014, salutata de majoritatea rusilor, sarcina lui Putin este acum sa se asigure ca intreaga lume ia in considerare interesele Rusiei. Insa , lovita din 2014 de sanctiuni occidentale dupa criza din Ucraina, Rusia s-a opus Vestului si pe tema conflictului sirian, plus din cauza acuzatiilor de ingerinte in alegerea lui Donald Trump. O confruntare care s-a accentuat dupa ce Londra a acuzat Moscova de otravirea fostului agent rus Serghei Skripal pe teritoriu britanic.

Si dupa 2024?

Dupa ceremonia de investitura de la Kremlin, Putin va ramane in fruntea Rusiei pana in 2024, an in care va implini 72 de ani. Intrebat despre o eventuala candidatura dupa sfarsitul acestui mandat (al patrulea), Putin a raspuns: ”Glumiti? Ce ar trebui sa fac, sa raman aici pana cand voi implini 100 de ani? Nu”. Dar, fara o reforma a Constitutiei, Putin nu va putea candida in 2024, legea interzicand mai mult de doua mandate consecutive. Potrivit observatorilor, liderul de la Kremlin va cauta in acesti sase ani un succesor pe masura ambitiilor lui si ale Rusiei. Insa pentru moment Putin nu a suflat o vorba despre acesta.

1600 de opozanti, arestati

Principalul opozant al Kremlinului, Alexei Navalnai, si peste 1500 de partizani ai sau au fost arestati sambata in timpul unor manifestatii antiguvernamentale organizate in mai multe orase din Rusia. Protestatarii s-au adunat sub sloganuri precum ”Rusia va fi libera”, ”Jos cu tarul Putin”. Potrivit organizatiei OVD-Info, specializata in urmarirea acestor manifestatii, cel putin 1599 de partizani ai lui Navalnai au fost luati de politie in Moscova (702), Sankt-Petersburg (232) si Celiabinsk (164).Politia  a actionat brutal si a facut uz de gaze lacrimogene, mai multe persoane fiind spitalizate. Observatorii au denuntat si numarul mare de adolescenti arestati. Pe retele sociale a aparut si un material video in care se putea vedea cum un copil de 13 ani este luat de politisti, incatusat si urcat intr-o masina.

author avatar
Tudor Borcea
480 afisari
Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger