AcasăNewsPutin pune Flota Nordului pe picior de razboi

Putin pune Flota Nordului pe picior de razboi

Puternica Flota a Nordului a marinei militare ruse a fost mobilizata si pusa in stare de alerta de catre presedintele Vladimir Putin, care si-a facut aparitia public, ieri, dupa mai multe zile de absenta. Este vorba de ample exercitii in Arctica, pentru a testa capacitatea de lupta a flotei

Presedintele rus si rachetele lui au reaparut si se simt foarte bine

Potrivit ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu, manevrele vor implica aproximativ 40.000 de militari, 3.360 unitati de echipament, 41 de nave de razboi, 15 submarine, 110 avioane si elicoptere. ”Flota Nordului este in stare de alerta de la ora 08.00 (07.00 ora Romaniei) a declarat Soigu, potrivit Itar Tass. „Noi provocari si amenintari la adresa securitatii militare necesita sporirea capacitatilor militare ale Fortelor armate si o atentie speciala va fi acordata situatiei fortelor comune strategice din Nord”, a spus oficialul. Exercitiile vor dura pana in 21 martie. Intre timp, cel care a  mobilizat Flota Nordului, nimeni altul decat presedintele Federatiei Ruse, si-a facut, ieri, prima aparitie publica dupa 5 martie, primindu-l la Palatul Constantin pe presedintele kirgiz, Almazbek Atambaiev. Absenta lui Putin a provocat un val de rumori, toate dezmintite de Kremlin. ”Viata ar fi plictisitoare fara barfe”, a comentat, ieri , Putin, potrivi presei ruse.

Scenariul nuclear, luat in calcul pentru Crimeea

Intr-un documentar difuzat, duminica, de postul public Rossia 1, Putin s-a prezentat ca salvatorul Crimeei, obligat sa trimita trupe pentru a evita o ”varsare de sange”. Seful statului a marturisit ca, in urma cu un an de zile, era pregatit sa puna in stare de alerta fortele nucleare in fata unei eventuale interventii militare occidentale in Ucraina. ”Eram pregatiti sa o facem”, ”in fata unei turnuri nefavorabile pe care ar fi putut sa o ia evenimentele”, a spus Putin, in cadrul documentarului ”Crimeea. Intoarcerea acasa”, care a fost conceput in opt luni de zile. Armata rusa a pozitionat in Crimeea baterii cu rachete Bastion. ”Am vorbit cu colegii occidentail si le-am spus ca acesta este teritoriul nostru istoric, unde locuiesc rusi care sunt in pericol si pe care nu putem sa-i abandonam. Am fost un om sincer si deschis . Si de aceea nu cred ca cineva a vrut sa declanseze un conflict global”, a continuat Putin, indicand ca, in cazul in care Rusia nu ar fi intervenit, situatia din Crimeea ar fi fost similara cu ”scenariul pe care-l vedem acum in Donbass”.

SUA, in spatele ”loviturii de stat” din Ucraina

Rusia a stiut mereu ca Statele Unite sunt, de fapt, adevaratul initiator al loviturii de stat comise in Ucraina, desi opozitia din aceasta tara a fost sustinuta ”formal”  de Europa, a mai declarat Putin. ”Partenerii si prietenii nostri americani” au fost adevaratii initiatori. ”Ei au pregatit unitatile armate”, a caror formare s-a derulat in special pe teritoriile Poloniei si Lituaniei, potrivit presedintelui rus, citat de Sputnik. Pe de alta parte, ieri, seful diplomatiei UE, Federica Mogherini, a declarat ca ca uniunea prelungeste sanctiunile economice impotriva Crimeei si a cerut tarilor membre ONU sa adopte masuri similare, in contextul in care Rusia sarbatoreste prima aniversare a anexarii peninsulei, adaugand ca UE continua politica de non-recunoastere a anexarii Crimeei. Adoptate in iunie 2014, sanctiunile interzic importul de produse din Crimeea fara certificat ucrainean, investitiile in Crimeea si exportul unor produse catre peninsula.

Porosenko: 11 tari occidentale vor livra arme Kievului.

Presedintele ucrainean a anuntat ca Kievul a obtinut acorduri din partea a 11tari ale UE asupra livrarilor de arme Ucrainei, potrivit mass-media germana informeaza Sputnik. ”Petro Porosenko a anuntat ca Ucraina a semnat contracte cu 11 tari membre UE privind livrarea de arme”, scrie jurnalul Deutschce Wirtshafts Nachrichten, citand agentia DPA. Potrivit publicatiei, eventualele livrari de arme urmau sa fie puse in discutie ieri, in cadrul  unor discutii intre Porosenko si Angela Merkel, insa un scenariu potrivit careia Germania s-ar ralia tarilor care ar fi decis livrarea de armament Kievului a fost calificat ”ipotetic, dar probabil”.

Open Sky: Inspectorii rusi survoleaza Germania si Benelux

Inspectori rusi survoleaza teritoriile Germaniei, Belgiei, Olandei si Luxemburgului, incepand de ieri si pana sambata, in cadrul Tratatului international Open Sky, a anuntat, ieri, la Moscova, directorul Centrului national pentru diminuarea amenintarii nucleare, Serghei Ryjkov. Potrivit responsabilului, rusii vor folosi un aparat An-30B, care va decola din Bruxelles si Ingolstadt. Tratatul urmareste cresterea transparentei intre tarile semnatare in domeniul activitatilor militare si controlului de armament.

author avatar
Tudor Borcea
1.367 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger