AcasăNewsPutin provoaca NATO

Putin provoaca NATO

Militarii americani au declarat ca este prima data cand vad celebrul bombardier rusesc cu ochiul liber

Echipajul multinational de pe USS Mount Whitney, nava amiral a exercitiului Trident Juncture 18, se adunase pentru o fotografie de grup pe puntea navei, in largul Norvegiei. Brusc, un bombardier Tupolev Tu-142, fabricat in anii URSS, s-a prezentat la tribord, Rusia autoinvitandu-se in marile manevre ale Aliantei Nord Atlantice.

Militarii americani au declarat ca este prima data cand vad celebrul bombardier rusesc cu ochiul liber

”Este un avion de patrulare maritima cu raza lunga de actiune. Este prima data cand vedem un astfel de avion cu ochiul liber”, a reactionat scandalizata Marina americana. De la inceputul exercitiului Trident Juncture 18 (25 octombrie, Norvegia) Kremlin si-a manifestat constant nemultumirea, estimand ca este un ”exercitiu antirus” si prevenind ca va exista o ”riposta”. Cu survolul acestui Tu-142 deasupra navei NATO, Putin si-a manifestat acum prezenta. Si USS Mount Whitney este o mostenire din vremea Razboiului Rece: este a treia cea mai veche nava a US Navy, chiar daca in aproape 50 de ani de existenta a fost modernizata. Este echipata cu tehnica de varf in comunicatii si nava amiral a exercitiului Trident Juncture 18, ceea ce se pare ca a facut-o mai interesanta in ochii pilotilor rusi. Potrivit ministerului rus al Apararii, de fapt doua Tu-142 au facut un ”zbor planificat” de 12 ore. Zbor care a fost efectuat ”in stricta conformitate cu regulile internationale de folosire a spatiului aerian si care nu a violat frontierele altui stat”. De la Suedia, Turcia, trecand prin tarile baltice, mai multe state s-au plans ca Rusia le-a violat spatiul aerian in ultimii ani.

Uite racheta, nu e racheta

In privinta Trident Juncture, Moscova deja a anuntat ca va efectua, saptamana aceasta, teste cu rachete in apele internationale din marea Norvegiei, intr-o zona si date care se suprapun in mare parte din exercitiul NATO. ”Nu am vazut nimic ce ar putea semana cu un test de rachete sau nave ori aeronave susceptibile sa ateste tinerea de astfel de teste”, a declarat Robert Aguilar, capitanul USS Mount Whitney. Anterior, un mesaj al  autoritatii aviatice Notam atentiona operatorii traficului aerian sa evite zona din ratiuni de securitate, in perioada 1-3 noiembrie. Dar Putin nu a testat (deocamdata) nici o racheta intarind convingere militarilor occidentali ca au de-a face cu o ”provocare” a Kremlinului. La bordul lui USS Mount Whitney, ofiterii au declarat ca planurile initiale ale manevrelor Trident Juncture 18 nu se vor schimba. ”Ne aflam pe mare, in ape internationale, intr-un spatiu aerian international, toata lumea are dreptul sa fie aici”, a nuantat amiralul britanic Guy Robinson, numarul doi al fortei maritime. ”Urmarim de aproape ce fac rusii dar deocamdata se comporta de-o maniera profesionala, fara a pune probleme”, a precizat el. Alaturi de Robinson, generalul Jason Bohm, seful corpului expeditionar al Marinei americane angajat in Trident Juncture 18, afiseaza aceeasi seninatate: ”principala problema ce-o putem avea este vremea rea”.

author avatar
Tudor Borcea
436 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger