AcasăNewsPutin promulga legea ONG-urilor straine indezirabile

Putin promulga legea ONG-urilor straine indezirabile

Putin nu vrea sa mai vada ”agenturilii straine” prin preajma

Presedintele  a promulgat o lege denuntata de aparatorii drepturilor omului, care va permite autoritatilor ruse sa interzica organizatiile nonguvernamentale straine instalate pe teritoriul Rusiei considerate ca ”indezirabile” de catre stat.

Putin nu vrea sa mai vada ”agenturilii straine” prin preajma

Textul prevede ca ”activitatea unui ONG strain sau international reprezentand o amenintare constitutionala pentru Federatia Rusa, sau la adresa capacitatii de aparare a tarii si a securitatii guvernului poate sa fie declarata ca indezirabila”, se arata intr-un comunicat al Kremlinului. Legea a fost prezentata de sustinatori ca o ”masura preventiva” necesara dupa punerea in practica a sanctiunilor occidentale impotriva Rusiei, pe fundalul crizei ucrainene. Ea da autoritatilor posibilitatea sa interzica ONG-urile straine vizate si sa-i urmareasca in justitie pe angajatii acestora, care risca pana la sase ani de inchisoare sau interdictia de intrare pe teritoriul Rusiei. Noua lege permite si blocarea conturilor bancare ale structurilor vizate, in timp ce organizatiile rusesti care primesc fonduri din partea ONG-urilor indezirabile vor trebui sa ”tina cont” de actiunile lor. Deputatii au invocat nevoia de a opri ”organizatiile distructive” care lucreaza in Rusia, unde pot ameninta ”valorile statului rus” si instiga ”revolutiile colorate”, nume dat miscarilor pro-occidentele care au zguduit mai multe republici foste sovietice in cursul ultimilor ani. Militantii pentru drepturile omului au condamnat in corpore noul act normativ, calificat drept ”ultimul capitol in represiunea fara precedent contra ONG-urilor”. Potrivit acestora, formularile vagi ale textului de lege permit autoritatilor sa tinteasca si intreprinderi straine. Parchetul va putea califica ”indezirabila” o organizatie fara a avea nevoie de o decizie judecatoreasca in acest sens.

SUA, ”tulburata” de legea ruseasca

SUA s-a declarat ”profund tulburata” de promulgarea de catre Vladimir Putin a unei legi care va permite autoritatilor sa interzica ONG-uri straine considerate ca indezirabile. ”Avem temerea ca aceasta noua legislatie va restrange si mai mult activitatea societatii civile in Rusia”, a declarat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al departamentului de Stat american, Marie Harf, informeaza AFP. Potrivit departamentului de Stat, noua dispozitie ”este un exemplu suplimentar al represiunii in crestere a vocilor independente din partea guvernului rus si a masurilor lui intentionate pentru a izola poporul rus de restul lumii”.

 

author avatar
Tudor Borcea
101 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger