AcasăNewsPutin, prins cu ocaua mica in cazul Skripal

Putin, prins cu ocaua mica in cazul Skripal

Vladimir Vladimirovici l-ar fi decorat personal pe colonelul Cepiga

Unui din cei doi barbati acuzati de Londra ca l-a otravit pe fostul spion rus Serghei Skripal si pe fiica sa, in martie, in Marea Britanie, este un colonel al serviciilor de informatii militare rusesti, al carui nume adevarat este Anatoli Cepiga.

Vladimir Vladimirovici l ar fi decorat personal pe colonelul Cepiga

Identitatea colonelului Cepiga a fost dezvaluita de Bellingcat, un site cu sediul in Marea Britanie si specializat in colectarea si analiza de informatii disponibile in spatiul public (inclusiv din mediul online).Bellingcat afirma ca Anatoli Cepiga a luptat si in Cecenia si a fost decorat de Vladimir Putin in persoana. Autoritatile britanice au afirmat ca agentul chimic Noviciok (cu care au fost otraviti cei doi Skripal) a fost plasat de catre doi ”ofiteri” ai GRU (serviciul rus de informatii militare) identificati ca Alexandr Petrov si Ruslan Bosirov, precizand ca numele lor ar putea fi doar de imprumut. Bellingcat publica o fotografie din pasaportul lui Anatoli Cepiga datand din 2003, care seamana cu ”Ruslan Bosirov” din fotografia difuzata de Londra.

Potrivit Bellingcat, Cepiga s-a nascut in 1979 in satul Nikolaevka, o localitate din extremitatea estica a Rusiei, in apropiere de frontiera cu China (regiunea Amur). Dupa ce a absolvit o academie militara prestigioasa din regiune, el a servit apoi in fortele speciale ale GRU, potrivit sursei citate. Conform site-ului de internet al filialei regionale a organizatiei paramilitare DOSAAF, Cepiga a fost in trei misiuni in Cecenia in timpul in care a servit in trupele speciale  si a fost decorat cu prestigiosul ordin ”Erou al Rusiei” in 2014. Nu exista insa o urma oficiala cu privire la aceasta decoratie, acordata in mod traditional de catre presedintele rus, ceea ce sugereaza ca ar putea fi vorba de o recompensa in urma unei misiuni clasificata ca secreta. In 12 septembrie, Vladimir Putin a declarat ca stie cine sunt cei doi barbati acuzati de Londra, asigurand ca acestia sunt ”civili” si nu exista nimic ”criminal”  in legatura cu ei. Intervievati de televiziunea publica rusa RT, cei doi au afirmat ca au sosit in Salisbury (orasul unde domicilia Skripal) ca ”turisti”, dezmintind ca sunt agenti GRU, ci oameni de afaceri. Moscova a dezmintit constant vreo implicare in cazul Skripal, denuntand acuzati fara dovezi din partea Londrei si ”fabulatii” ale mass-media occidentale.

author avatar
Tudor Borcea
421 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger