AcasăNewsPutin: Pot lua Kievul in doua saptamani

Putin: Pot lua Kievul in doua saptamani

O convorbire telefonica intre presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pune si mai multe paie pe foc in criza din Ucraina. Presedintele rus i-ar fi spus sefului CE ca poate ocupa Kievul in doua saptamani, iar Barroso a facut public acest lucru.

Barroso a dezvaluit presei intentiile razboinice ale lui Putin

Cotidianul italian La Reppublica a publicat relatarea presedintelui CE, referitoare la o declaratie incendiara facuta de Vladimir Putin la telefon. Vadit enervat de cererea lui Barroso de a-i spune ce va face cu militarii rusi din Ucraina, Putin i-a replicat: „Daca vreau, pot lua Kievul in doua saptamani”. Seful CE a dezvaluit aceasta pozitie autoritatilor de la Bruxelles, iar stirea a fost prealuata de mass-media occidentala. Oficialii rusi nu au au negat prea vehement declaratia lui Putin, insa considera drept neelegant gestul lui Barroso.  Potrivit agentiei ITAR- TASS, consilierul pe probleme internationale de la Kremlin, Iuri Usakov, a spus ca dezvaluirea detaliilor conversatiei telefonice a fost  inadecvata si nediplomatica. „Daca s-a produs cu adevarat, acest lucru trece dincolo de practicile diplomatice. Nu este demn de nivelul unei personalitati politice serioase”, a mentionat Usakov. Intre timp, intentia NATO de a infiinta cinci baze militare in Europa de Est a generat o luare de pozitie de forta din partea Rusiei.

Schimbarea doctrinei militare

Conform agentiei RIA Novosti, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate rus, Mihail Popov, a anuntat ca Rusia isi va adapta doctrina militara, tinand cont de aparitia unor noi amenintari si, mai ales, de consolidarea prezentei NATO la frontierele sale. Popov nu a dat amanunte, dar a precizat ca schimbarea are in vedere primavara araba, conflictul din Siria si situatia din Ucraina. „Nu am nicio indoiala ca apropierea infrastructurii militare a tarilor membre NATO de frontierele tarii noastre, inclusiv prin extinderea blocului, va avea locul sau in randul amenintarilor militare externe”, a concluzionat Popov. Ca din intamplare, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a anuntat ieri ca fortele aeriene ruse vor primi anul acesta cel putin 230 de avioane si elicoptere. Asadar, incepe cursa inarmarilor, premergatoare izbucnirii unui razboi.

 

author avatar
National
387 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger