AcasăNewsPutin: Par eu nebun?

Putin: Par eu nebun?

Raporturile Kremlinului cu Europa, ingerintele americane, sustinerea extremei drepte au fost cateva din subiectele abordate de Vladimir Putin intr-un interviu acordat radio-televiziunii elvetiene, RTS.

Liderul de la Kremlin acuza SUA de dezechilibrul de forte strategice la nivel mondial

Presedintele rus, prezenta rara in media occidentala, a acordat un interviu exclusiv postului elvetian, realizat sambata trecuta la Sankt Petersburg si publicat pe site-ul internet al RTS, in care liderul de la Kremlin a deplans in principal lipsa de ”independenta” a Europei in relatiile cu SUA. Intrebat despre eventualitatea izbucnirii unui conflict in Europa, Vladimir Putin a raspuns: ”Sper ca nu, dar ne-am dori sa vedem o Europa capabila sa-si manifeste mai mult independenta si suveranitatea”. El a adaugat: ”Daca, pentru a discuta afaceri interne cu partenerii nostri europeni trebuie sa mergem la Washington, este un pic curios”. Potrivit presedintelui rus, ”relansarea cursei inarmarii ” se datoreaza SUA si dateaza de la iesirea unilaterala a Statelor Unite din tratatul rachetelor antibalistice. Acest tratat era cheia de bolta a intregului sistem al securitatii internationale”, a acuzat acesta. ”Si cand SUA au parasit acest tratat si au inceput sa puna in practica propriul lor sistem de aparare antiracheta ca parte a sistemului lor global de aparare strategica, noi am declarat imediat ca trebuie sa luam masuri in scopul pastrarii echilibrului strategic al fortelor”, a adaugat presedintele Federatiei Rusiei. ”O facem pentru noi, pentru garantarea securitatii Federatiei Ruse dar si pentru restul lumii”, a indicat Putin. ”Rusia nu are niciun interes intr-o confruntare cu alte tari, dar suntem nevoiti sa ne aparam interesele. Si o vom face, bineinteles”, a precizat liderul de la Kremlin.

”Deciziile vin de peste Atlantic”

Vladimir Putin s-a exprimat si in privinta miscarilor nationaliste sau de dreapta din Europa. ”In lume si in tarile europene observam schimbari tectonice in opinia publica, in directia unei mai mari aparari a intereselor nationale”, a explicat Putin, care a prezentat o problema stringenta cu care se confrunta Europa: fluxul emigrantilor. ”Este Europa la originea acestor decizii care au dus la situatia actuala? Sa fim cinstiti: aceste decizii vin de peste Atlantic si Europa este cea care sufera consecintele. Asta nu inseamna ca trebuie sa diabolizam politica americana, care se desfasoara in sensul intereselor SUA. Dar trebuie sa ne straduim sa ne indreptam catre un echilibru al intereselor”. Intrebat de interlocutorul televiziunii elvetiene ce ar raspunde celor care spun ca, dupa atatia ani la putere, Vladimir Putin a devenit nebun, liderul de la Kremlin a raspuns: ”La sfarsitul interviului nostru, vi se par eu nebun?”.

Moscova instaleaza rachete S-400 in Kamceatka

Un regiment de rachete sol-aer S-400 va fi deplasat in orasele Petropavlovsk, Elizovo si Viliucinsk (Kamceatka) a anuntat, ieri, la Vladivostok, purtatorul de cuvant al regiunii militare din Est, Roman Martov, informeaza Sputnik. ”Echipele de deservire si postul de comanda al rachetelor sol-aer S-400 vor deveni operationale si vor proteja spatiul aerian rus din nord-estul tarii”, a indicat Martov. S-400 (Cod NATO: SA-21 Growler) este un sistem de rachete cu raza medie si mare de actiune destinat sa distruga orice tinta aeriana: avioane, drone, rachete de croaziera hipersonice. Sistemul este capabil sa traga simultan 27 de rachete asupra a 36 de tinte aflate la o departare de 400 km.

author avatar
Tudor Borcea
636 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger