AcasăNewsPutin: Nu trebuie sa aleaga Obama si Hollande cine conduce Siria

Putin: Nu trebuie sa aleaga Obama si Hollande cine conduce Siria

Liderii lumii avertizeaza Teheranul ca trebuie sa puna in practica integral angajamentele asumate in dosarul nuclear

Vladimir Putin si Barack Obama au convenit, in cadrul primei intalniri bilaterale dupa mai bine de mai bine de doi ani, sa gaseasca o solutie politica in Siria dar raman divergenti cu privire la soarta presedintelui sirian, aliat al Moscovei, caruia Washington ii cere sa paraseasca functia.

Obama si Putin redeschid dialogul dar dosarul sirian bate pasul pe loc

In timpul intalnirii de luni, care a durat 90 de minute, cei doi sefi de stat au aprobat, de principiu, discutiile tactice intre cele doua armate pentru a evita orice incident in timpul unor eventuale operatiuni ale acestora in Orientul Mijlociu, unde Rusia isi intareste vertiginos de cateva saptamani prezenta militara, informeaza Reuters. SUA dirijeaza de mai bine de un an Coalitia care desfasoara lovituri aeriene contra ISIS in Irak si in Siria. ”Ne gandim ce putem face in plus pentru a-i sustine pe cei care rezista si lupta pe teren contra teroristilor, incepand cu Statul Islamic”, a declarat Putin dupa intrevederea cu omologul sau american, excluzand orice trimitere de trupe rusesti la sol. ”Exista o oportunitate de a lucra impreuna in rezolvarea problemelor”, a estimat liderul de la Kremlin. Legaturile dintre Washington si Moscova sunt extrem de tensionate de la inceputul crizei ucrainene, alt subiect evocat in cadrul acestei intalniri, anterior precedata de un climat glacial, in timpul discursurilor celor doi la tribuna ONU. Presedintele rus a cerut formarea unei coalitii largite in Siria pentru a lupta impotriva ”teroristilor”, reafirmand sustinerea pentru regimul lui Assad, judecand refuzul unei cooperari cu presedintele sirian drept ” o enorma greseala”.

”Tiranul”, nodul gordian

Obama a indicat ca SUA sunt ”pregatite sa lucreze cu toate natiunile, inclusiv cu Rusia si Iranul”, doi principali aliati ai Damascului, pentru solutionarea conflictului, dar ca aceasta poate incepe numai odata cu plecarea ”tiranului” Assad, pozitie sustinuta si de Franta. In replica, Putin a declarat ca are ”tot respectul pentru colegii sai” american si francez, dar ca ”acestia nu sunt cetateni sirieni si nu hotarasc ei cine trebuie sa conduca destinul Siriei”, ci ”poporul sirian”. Putin a adaugat ca Rusia nu exclude sa participe alaturi de Occident la operatiuni militare contra ISIS mandatate de ONU. Putin a amintit ca fortele Coalitiei conduse de SUA au desfasurat 43 de raiduri contra Daesh. ”Care este rezultatul? Nimeni nu stie”, a spus el. Deplangand ”relatiile la nivel scazut” dintre SUA si Rusia, cu efect negativ si asupra ”politicii mondiale”, Putin a mai precizat , dupa intalnirea cu Obama, ca ”suntem pregatiti sa restabilim aceste relatii”, evocand ”negocieri constructive si sincere”, in cadrul carora au existat ”multe puncte in comun”. Vladimir Putin a mai declarat ca SUA se afla ”in spatele ” autoritatilor din Kiev, la fel si aliatii europeni, estimand ”ineficace pentru o tara ca Rusia” sanctiunile occidentale.

Lavrov: Moscova si Washington vor continua negocierile pentru un compromis

Moscova si Washington vor continua discutiile pentru gasirea unui compromis in dosarul libian si al luptei impotriva Daesh, a declarat ieriseful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. ”Nu am cazut de acord cu privire la etape” dar presedintele american si cel rus ”au cazut de acord pentru a continua cooperarea. Lavrov a indicat ca ”discutii intre ministerele Apararii si cele de Externe” vor avea loc pentru ”a face obiectivul nostru comun(…) distrugerea gruparii ISIS, mai realizabil”. ”Toti cei care infrunta ISIS trebuie sa-si coordoneze actiunile”, a urmat Lavrov, respingand insa ideea ”unui comandament unic”. ”Nu este realist, presedintele Putin a subliniat foarte clar acest lucru”, a spus diplomatul.

author avatar
Tudor Borcea
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger