Cauta

Putin lansează prima centrală nucleară navigantă pe frontul marin

Rusia a lansat la apă o centrală nucelară-prototip ce poate naviga. Aceasta va brăzda apele într-un periplu de 5000 de kilometri din Oceanul Arctic (portul rusesc Murmansk) și până în Chukotka, din Orientul Extrem. Produsul șantierelor navale rusești amintește de „Orașul plutitor” imaginat de Jules Verne în a doua jumătate a secolului XIX, și publicat în foileton în 1870.

Agenția Nucleară Rosenergoatom apreciază că mobilitatea plutitoarei crește viguros rezervele de energie din zonele îndepărtate și izolate. Unul dintre spațiile ce vor fi alimentate cu curent electric este complexul minier Chaun-Bilibin din Chukotka, care include mine de aur. Mass-media din Rusia notează că echipajul plutitoarei fermecate măsoară 70 de marinari, iar centrala are capacitatea suficientă de a ilumina și încălzi un oraș de 100 000 de locuitori. În condiții de vreme bună, mastodontul marin prinde viteza de 4-5 noduri engleze (aproximativ 7-9 kilometri pe oră).

ONG-ul international Greenpeace, care militează pentru protecția mediului, consideră că proiectul prezintă un nivel foarte ridicat de risc, întrucât navigația se face în condiții meteorologice foarte aspre, periculoase. Alături de Greenpeace, criticii proiectului arată cu degetul asupra accidentelor nucleare care pot fi puse în cârca Rusiei și a Uniunii Sovietice, și previn că misiunea lui Akademik Lomonosov amplifică riscul poluării Arcticului, o regiune îndepărtată, izolată, foarte puțin populată și lipsită de mijloace de curățare și decontaminare. Pe deasupra, lansarea la apă a nuclearei vine la doar două săptămâni după ce un motor alimentat nuclear a sărit în aer în cadrul unui test dintr-o zonă navală a Arcticului, distrugând cinci motoare nucleare și răspândind radiații, fără să atingă totuși nivelul dezastrului din 1986 de la Cernobîl. Pe lângă noutatea că este mobilă și poate „merge pe ape”, centrala ambulantă este adaptată și să procure electricitate pentru platformele de exploatare offshore a petrolului din Arctiul Rusesc. Proiectanții au mai gândit colosul trimis pe ape și pentru desalinizare și producere de apă potabilă. Nava de 140 de metri lungime și 30 lățime a fost construită în Sankt Petersburg, și are două reactoare nucleare de tipul celor folosite în spărgătoarele de gheață de producție rusească. Rușii promit (probabil derizoriu) că acestea sunt prevăzute cu sisteme ce le protejează în fața tsunamiurilor. Asemenea construcții au mai fost folosite de americani în zona Canalului Panama, începând cu sfârșitul anilor ’60.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version