AcasăNewsPutin, la portile UE

Putin, la portile UE

Inca de la sfarsitul anului 2014, Vladimir Putin a aprobat doctrina militara potrivit careia NATO reprezinta o amenintare fundamentala pentru Rusia.

Armata Federatiei Ruse a lansat ieri masive exercitii militare impreuna cu Belarus, dand asigurari ca ele nu sunt indreptate impotriva ”nici unui stat”, in ciuda marilor temeri ale unor aliati NATO.

Inca de la sfarsitul anului 2014 Vladimir Putin a aprobat doctrina militara potrivit careia NATO reprezinta o amenintare fundamentala pentru Rusia

Moscova a informat ca aceste mari manevre militare, desfasurate sub numele de cod ”Zapad-2017” (Vest-2107) vor implica 12.700 de soldati, timp de o saptamana, in apropierea frontierei cu Polonia si cu Lituania. Ieri, intr-un comunicat care anunta inceperea exercitiilor, ministerul rus al Apararii a subliniat ca ”Zapad-2017” are ”un caracter pur defensiv si nu vizeaza nici o tara in mod specific”, noteaza Afp. Federatia Rusa organizeaza in fiecare an in aceasta perioada exercitii militare de mare amploare in diferite regiuni din tara. Anul acesta, ele au loc in Belarus, tara aliata, in enclava rusa Kaliningrad si in mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. Altfel spus, la usa Poloniei si a tarilor baltice care, dupa anexarea Crimeei de catre Putin, in 2014, si izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, au fost primele care au denuntat Moscova ca o potentiala amenintare la suveranitatea lor.

Doar 12.700 de militari? Ridicol!

Mai mult, mai multe tari, in frunte cu Lituania si Estonia, si-au exprimat dubiile in legatura cu cifrele avansate de catre statul major rus pentru aceste exercitii, evocand peste 100.000 de soldati mobilizati in perioada 14-20 septembrie in cadrul ”Zapad-2107”. Aceste exercitii ”urmaresc sa ne provoace, pentru a ne testa apararea si din aceasta cauza trebuie sa fim puternici”, a declarat duminica ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, exprimandu-si nelinistea in fata unei Rusii ”din ce in ce mai agresiva”. Mai temperat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscu ca exercitiile Zapad-2017 nu constituie o ”amenintare iminenta pentru un aliat” NATO insa a regretat ”o lipsa de transparenta” din partea Rusiei. ”Rusia este capabila sa manipuleze cifre cu o mare usurinta, de aceea nici nu vrea observatori straini. Dar cifra de 12.700 de soldati anuntata pentru aceste manevre strategice este ridicola”, a afirmat expertul militar independent Alexandre Golts, potrivit caruia adevaratul numar al militarilor mobilizati de Putin la acest exercitiu depaseste cifra de 100.000. Potrivit societatii IHS Jane’s, specializata in chestiuni de aparare, ”cifrele reale (ale exercitiului Zapad-2017) sunt probabil mult mai ridicate”, decat cele prezentate oficial de rusi, pentru ca manevrele implica nu numai militari dar si membri ai serviciilor de informatii, ai Garzii nationale, servicii de securitate si salvare etc. , ceea ce conduce la o estimare a numarului de persoane implicate la 80.000-100.000. Potrivit ministerului rus al Apararii, doar 5500 de militari din cei 12.700 care participa la Zapad-2017 sunt rusi. La exercitiu vor fi folosite 70 de avioane si elicoptere, 680 de vehicule de lupta, inclusiv 250 de tancuri, 200 de piese de artilerie, mortiere si lansatoare multiple de rachete si zece nave.

Blitzkrieg

Rusia isi revendica dreptul sa faca aceste masive exercitii denuntand expansiunea NATO la frontierele sale, Alianta dispunand spre exemplu de peste 4000 de militari desfasurati in tarile baltice si in Polonia. Intr-un interviu publicat ieri de agentia Ria Novosti, secretarul general al NATO s-a aratat conciliant”: NATO nu doreste un nou Razboi Rece, nici o noua cursa inarmarilor”, Stoltenberg promitand ”continuarea eforturilor de ameliorare a relatiilor cu Rusia”. Ieri, adjunctul rus al Apararii, Alexandr Fomin, a declarat: ”In primul rand, NATO a fost cel care s-a instalat langa frontierele noastre. Vedeti doar ca Rusia nu si-a desfasurat forte la frontierele Germaniei sau Frantei”. Alimentand un climat al tensiunilor, exercitiile rusesti se desfasoara pe de alta parte in acelasi moment in care in Ucraina au loc exercitii militare implicand si soldati ai SUA (care deja au defilat in august in premiera la Kiev) si au loc manevre in Suedia, manevre care mobilizeaza aproximativ 19.000 de militari si care simuleaza un atac fictiv venit din partea ”unui inamic mai mare si mai sofisticat”. Scenariul ”Zapad-2107” implica de partea sa lupta impotriva unor ”grupari extremiste” care s-au infiltrat in Belarus si Kaliningrad, venite din trei tari imaginare dar usor de identificat precum Letonia, Lituania si Polonia. ”Toate exercitiile rusesti urmaresc acelasi scenariu: deplasarea foarte rapida a trupelor” pentru a demonstra hotararea si capacitatea armatei de a respinge un inamic dar fara a avea in vedere un atac initiat de Rusia”, explica Alexander Golts. Dincolo de Zapad-2017, armata rusa si Alianta Nord Atlantica se acuza reciproc si regulat de escaladare si de manevre periculoase intre navele si avioanele lor in Mediterana si in Marea Baltica.

author avatar
Tudor Borcea
535 afisari

1 COMENTARIU

  1. „Putin la porotile UE…”, NU,UE LA PORTILE RUSIEI,asta este ADEVARUL.”Propaganda ruseaseasca” este nimic fata PROPAGANDA ANTI-RUSEASCA…
    Pe alte site-uri apar titluri de genul „Rusia, bomba cu ceas”, NU, RETINETI:BOMBA CU CEAS A FOST SI ESTE LA GRANITILE NOASTRE, se numeste UCRAINA, care fara nici un drept (istoriceste, juridic etc etc) ne-a tras presul de sub picioare ori de cate ori a avut ocazia… Cu drept ne-a insfacat insula Serpilor, sudul Basaeabiei cu bratul Chilia si iesire la Marea Neagra, tinutul Herta, Bucovina de Nord, Maramuresul istoric (ne invecinam cu Slovacia si Polonia) …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger