Cauta

Putin joaca in „Petrica si lupul”

Extinderea capabilitatilor NATO pe flancul estic, inclusiv si mai ales in Romania, continua sa scoata din sarite Rusia. Alianta nord-atlantica impresureaza Moscova cu trupele amplasate de la Marea Baltica la Marea Neagra, iar Vladimir Putin vede cum „imperiul” pe care il conduce isi mareste granita comuna cu dusmanul de moarte.

Inca o amenintare la adresa NATO

Tocmai acest tablou cu nuante cenusii l-a determinat pe presedintele rus sa-si pregateasca un discurs cat se poate de dur cu ocazia ultimei sale iesiri in public. Putin s-a intalnit miercuri cu omologul sau finlandez, iar conferinta de presa i-a dat posibilitatea sa-l pe Petrica, indragitul personaj din povestea „Petrica si lupul”, de Serghei Prokofiev: a transmis inca o amenintare la adresa NATO, nimeni nu mai stie a cata in ultima vreme!

„Trebuie sa reactionam”

In contradictie cu imaginea pacifista afisata pe durata Cupei Mondiale, Vladimir Putin si-a aratat acum coltii. Extinderea infrastructurii militare NATO obliga Rusia sa reactioneze pe masura, da asigurari mai marele de la Kremlin: „Sigur ca trebuie sa urmarim ce se intampla si sa consolidam propria infrastructura. Trebuie sa reactionam la aparitia componentelor sistemului antibalistic american in apropierea frontierelor noastre”.

In opinia lui Putin, sistemele de aparare americane implementate in Romania pot fi utilizate si pentru lansarea de rachete cu raze medie de actiune. Ceea ce, in termeni militari, se traduce printr-o amenintare la adresa Rusiei! Ca sa renunte la „ofensiva”, Moscova asteapta din partea NATO o initiere a dialogului pe tema masurilor ce trebuie luate cu privire la declansarea acestei noi curse a inarmarii.

Dupa Romania, urmeaza Polonia

Statele Unite ale Americii au instalat un scut antiaerian pe teritoriul Romaniei, la Deveselu, sistem de aparare despre care insusi ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat ca detine rachete balistice! Chiar daca s-a grabit sa usuie porumbelul ce-i scapase, mesajul lui Fifor a fost tradus cum se cuvine la Moscova. Urmatoarea miscare a americanilor pe tabla de sah o reprezinta construirea unui sistem asemanator si in Polonia. In felul acesta, de la Baltica la Marea Neagra, Federatia Rusa s-ar vedea inconjurata de trupele NATO (e drept, reduse numeric)!

In 2017, generalul Viktor Poznihir, unul dintre cei mai importanti oameni ai Statului major al armatei ruse, afirma: „Prezenta elementelor antibalistice in baze din Europa, la bordul unor nave militare aflate in mari si oceane situate in apropierea Rusiei, creeaza capabilitati ofensive puternice, mentinute secrete, pentru lansarea un atacuri rapide cu rachete nucleare impotriva Rusiei”.

Sisteme Aegis la Deveselu

Apararea antibalistica americana opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, ce sunt capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea tuturor dispozitivelor armate care ameninta SUA. Pe Coasta de Vest, exista cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta, dar planurile prevad o extindere la 44 a numarului rampelor de lansare!

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune, fiind utilizat in ceea ce se numeste „scutul antiracheta NATO” din Europa. Scopul declarat il reprezinta contracararea amenintarilor Iranului, insa perceptia generala este ca au fost instalate ca sa trimita un mesaj clar Rusiei. Sistemele Aegis sunt instalate la baza de la Deveselu si vor fi montate si in Polonia. De asemenea, o alta componenta a scutului antiracheta de la Deveselu este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Ultimele stiri

  • Afacerile care pun, de azi, lacătul pe uşă. Legea intră în vigoare!
  • FCSB este noua campioană a României
  • Horoscop de Florii – duminică, 28 aprilie 2024. Nativii caută să se liniştească, dar vor întâmpina probleme
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Drogul „neobișnuit de puternic” care a băgat Anglia în alertă. Un om a murit, iar alți opt sunt la spital
  • A 12-a arestare în cazul atentatului de la Moscova
  • Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic, vândut cu peste 1 milion de euro
  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Exit mobile version