AcasăNewsPutin, invadat de companiile franceze

Putin, invadat de companiile franceze

Rusia este a treia piata pentru Renault

Cu peste 500 de firme, din care 37 din CAC 40 (indicele bursier al pietei de capital din Franta, alcatuit din cele mai mari 40 de companii tranzactionate la Bourse de Paris) , Franta este mai mult decat prezenta in economia rusa, in ciuda sanctiunilor occidentale.

Rusia este a treia piata pentru Renault

Fapt remarcat si de suporterii francezi prezenti in Rusia de la inceputul Mondialului de fobal: insemnele ”made in France” sunt numeroase in aceasta tara. Poate si din cauza ca firma franceza care numara cei mai multi angajati este Auchan (”Awah” in rusa). Iar alte sase grupuri franceze fac parte din cele 50 cele mai mari companii straine prezente pe pamant rusesc, din care Renault, Leroy Merlin, Danone, L’Oréal. In afara de cele 37 de companii din CAC 40, peste 500 de firme care ofera 170.000 de locuri de munca (in special in sectoarele energie, industrie si finante) sunt instalate in Rusia. Firmele franceze nu sunt numai primii angajatori straini in Rusia (mai ales in sectorul auto) dar si cei mai mari investitori straini.

Peste 40000 de rusi lucreaza pentru Auchan

Spre exemplu, Rusia este a treia piata pentru Renault (actionar la Avtovaz, constructorul marcii Lada) sau pentru Danone.Francezii au trebuit sa se adapteze sanctiunilor economice impuse de UE ca urmare a conflictului ucrainean, in 2014, ceea ce a impins Moscova sa instaureze embargo pe majoritatea produselor alimentare venite din Europa. Dar multe firme au ramas in Rusia, chiar daca autoritatile locale vor sa privilegieze productiile agricole locale. Unde este nevoie de investitii pentru modernizarea echipamentelor existente sau crearea de noi societati agroalimentare (lactate, produse bio, seminte, material agricol). La fel si in turismul de lux, in plina expansiune.

Un climat propice afacerilor

Companiile franceze insista pe ”buna dinamica” actuala pe plan economic dand ca exemplu prezenta unui pavilion ce a regrupat o mare paleta de companii franceze (Air liquide, Auchan, Danone, Engie, Michelin, Sanofi, Schneider Electric, Servier, Société générale, TechnipFMC si Total) la forumul economic din Sankt-Petersburg , in luna mai, unde a fost prezent si presedintele Emmanuel Macron. Faptul ca Franta nu a fost niciodata mai activa in Rusia se explica si prin faptul ca firmele din Hexagon beneficiaza de un climat economic propice afacerilor: in sase ani, Rusia a trecut de pe locul 124 pe locul 35 in raportul anual ”Doing Business” al Bancii Mondiale, raport care claseaza tarile in functie de facilitatile de business.

author avatar
Tudor Borcea
422 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger