AcasăNewsPutin întreține relațiile cu Roma și trece, înainte, pe la Papă. Ce...

Putin întreține relațiile cu Roma și trece, înainte, pe la Papă. Ce vrea ortodoxul de la Pontiful catolic

Preşedintele rus Vladimir Putin vizitează Roma pentru a participa la discuţii cu liderii italieni şi a se întâlni cu Papa Francisc la Vatican, conform Radio Europa Liberă. Întâmplător sau nu, vizita se desfășoară în aceeași zi cu celebrarea Zilei Naționale a SUA, într-un moment când relațiile Americii cu UE, unde sunt majoritatea aliaților NATO, nu merg foarte bine.

Sursa foto: Twitter

Vizita de pe 4 iulie va include discuţii cu preşedintele italian Sergio Mattarella şi apoi cu premierul Giuseppe Conte, președintele Rusiei căutând să îmbunătăţească relaţiile economice cu NATO şi Italia scrie TASS, agenția de presă rusă cu rolul de oficios de guvern. Conte a cerut ca Rusia să revină în G7, organizaţie care a suspendat participarea Moscovei în 2014, după anexarea Crimeei de forțele militare ale Kremlinului.

Prim-ministrul Italiei a declarat, într-un interviu către TASS: „Voi avea oportunitatea să ofer aceeaşi ospitalitate preşedintelui rus. Am fost primit cu căldură la Moscova în octombrie. Vom avea ocazia să discutăm despre relaţiile bilaterale şi cum le-am putea îmbunătăţi”. Vicepremierul italian Matteo Salvini, care şi-a exprimat admiraţia faţă de Putin, a cerut limitarea sancţiunilor UE asupra Rusiei pentru anexarea Crimeei. Putin va ajunge la Vatican după-amiază. Întâlnirea sa cu Papa va avea loc chiar cu o zi înainte de o vizită de două zile la statul papal a prelaților catolici ucraineni.

În 2015, Papa a făcut apel la Putin să facă „un efort sincer şi mare” pentru a aduce pacea în estul Ucrainei. Acolo, luptele între forţele guvernului ucrainean şi separatiştii pro-Rusia, sprijiniți clandestin de militari ruși, au dus la moartea a 13.000 de persoane din aprilie 2014.
Unii analişti au speculat că vizita lui șefului de stat ar putea duce, finalmente, la împlinirea unei vizite a Marelui Pontif la Moscova, care se încearcă a fi înfăptuită de mai mulți ani. După întâlnirea de la Vatican, liderul de la Kremlin se va întâlni cu preşedintele italian şi premierul Conte iar apoi va participa la o conferinţă de presă privind dialogul dintre Rusia şi Italia la sediul Ministerului de Externe.

Italia este una dintre marile susținătoare ale Rusiei din interiorul alianței NATO, lucru marcat inclusiv de desfășurarea Summitului din 2002 chiar la Roma, într-un moment când Rusia a fost la vârful apropierii ei alianța nord-atlantică, după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
348 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger