AcasăNewsPutin întoarce și celălalt obraz Occidentului: l-a invitat pe Trump la  comemorarea ...

Putin întoarce și celălalt obraz Occidentului: l-a invitat pe Trump la  comemorarea  Zilei Victoriei

Preşedintele Rusiei l-a invitat pe omologul său american, Donald Trump, să participe anul viitor la ceremoniile de la Moscova dedicate Zilei Victoriei, a informat consilierul Yuri Ushakov.

Sursa foto: Facebook

Putin a uitat foarte repede faptul că nu a fost invitat de liderii occidentali la comemorarea Debarcării (anglo-americane) din Normandia, ce s-a celebrat în ziua de 6 iunie a lui 2019, deși prezența sa era obligatorie din prisma importanței istorice a participării Uniunii Sovietice la lupta împotriva nazismului, așa cum detaliam într-un articol de la acea dată – vezi Putin ridică din umeri.

„L-am invitat pe preşedintele Statelor Unite să ne viziteze cu ocazia aniversării victoriei din Marele Război Patriotic (Al Doilea Război Mondial, n.r.), anul viitor, pe 9 mai. Preşedintele american a reacţionat foarte pozitiv”, a declarat Ushakov pentru postul de televiziune Rossiya-24. Mai mulți lideri, printre care Donald Trump şi Vladimir Putin se află pe 28 şi 29 iunie în oraşul japonez Osaka, unde are loc summit-ul G20. Cei doi şefi de stat au avut o întâlnire bilaterală în cadrul acestui summit.

„A existat o conversaţie cu privire la care dintre ţări a suferit cele mai mari pierderi în război şi care ţară a avut cel mai important rol. Contribuţia poporului sovietic în această victorie nu a trecut neobservată”, a adăugat oficialul de la Moscova.

Data de 9 mai este cea mai importantă sărbătoare publică în Rusia, marcând victoria împotriva Germaniei Naziste a unei Uniuni Sovietice care fusese aproape de ocupare de armatele lui Hitler în anii 1941-1942. Este în mod obişnuit marcată de o paradă militară de amploare.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc