AcasăNewsPutin era vizat!

Putin era vizat!

Deocamdata nerevendicat,  atentatul din Sankt Petersburg a zgaltait usile Kremlinului si increderea rusilor in siguranta promisa de omul de fier. Multe priviri se indreapta acum catre Siria, unde Vladimir Putin a angajat o campanie militara care face acum Rusia o tinta pentru grupari teroriste ca ISIS, Al Qaida sau cecene.

”Sunt toate semnele unui atentat dar, juridic vorbind, explozia din metroul din Sankt Petersburg nu este un atentat”, a declarat luni purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Sputnik. Dar atunci ce este? Francois Heisbourg, consilier special al think-tank-ului de referinta francez ”Fundatia pentru Cercetari Strategice” nuanteaza cumva tipul de terorism cu care se confrunta Rusia, mai exact cu trei tipuri de atentate. Intai, cele comise de ceceni, ce au tintit teatrul din Moscova (2002), o scoala din Beslan (Osetia de Nord, 2004) si metroul din Moscova (2004). Exista si atentate comise de Daesh, Rusia fiind amenintata de instabilele republici din Caucaz. De altfel , ISIS a revendicat distrugerea unui avion rusesc in Sinai, in 2015. In fine, mafia rusa a comis si ea atentate pe teritoriul tarii. In privinta atacului din Sankt Petersburg, tinand cont de modul de operare, de tinta, acesta tine mai degraba de terorismul cecen sau jihadist. ”Nu trebuie sa ne grabim sa-l punem repede in sarcina ISIS”, a spus expertul, ”pista cecena este si ea valabila”. Insa Statul Islamic considera ca este vizat direct de politica rusa in Orientul Mijlociu. ISIS sau nu, atacul din Sankt Petersburg l-a vizat insa pe Putin. Politica lui Putin. ”Nu veti fi in siguranta din cauza lui Putin”, este mesajul teroristilor lansat chiar in orasul unde s-a nascut liderul de la Kremlin si unde a fost ani de zile figura de prim plan. Ieri, ministrul rus al Sanatatii, Veronika Skvortsova, a declarat ca bilantul atentatului este de 14 morti: 11 au murit la locul deflagratiei iar trei ca urmare a ranilor grave. 46 de persoane erau, ieri, inca spitalizate.

Un kamikaze rus de origine karkaza

Ieri, Comitetul federal de ancheta a anuntat ca autorul atentatului din Sankt Petersburg a fost identificat. Este vorba de Akbarjon Djalilov (22 de ani), un cetatean rus de origine karkaza, a informat purtatorul de cuvant al Comitetului, Svetlana Petrenko. Djalilov este si cel care a pus o bomba in statia Plochtchad Vosstania, dispozitiv care a fost neutralizat cateva ore mai tarziu dupa atentat. Anterior, Comitetul de siguranta nationala al Republicii Kargazstan   a anuntat ca autorul atentatului este Djalilov. Acesta s-a nascut in 1995 la Osh, al doilea mare oras al tarii, in apropiere de frontiera cu Uzbekistan, dar nu a fost cetatean al acestei tari iar la 16 ani a obtinut pasaport rusesc. Karkazstan, tara cu sase milioane de locuitori, majoritar musulmana, este un aliat apropiat al Moscovei, gazduind pe teritoriul sau si o importanta baza militara rusa. Pe de alta parte, cel putin 7000 de cetateni din republicile ex-sovietice, din care 2900 de rusi, s-au alaturat gruparilor jihadiste din Irak si din Siria, in special in sanul ISIS, potrivit Serviciului federal rus de securitate (FSB). De altfel, gruparile islamiste din fostele republici sovietice reprezinta o amenintare actuala pentru Moscova, in replica si razbunare fata de campania lui Putin din Siria. Fostele republici din Caucaz sunt si un bogat teren de recrutare pentru ISIS.

Lavrov: ”Ar fi meschin sa-l legam de campania din Siria”

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a condamnat atentatul din Sankt Petersburg, o tragedie ce ”confirma necesitatea intensificarii eforturilor comune in lupta contra terorismului”, a declarat Lavrov in timpul unei intalniri cu omologul sau kargaz, Erlan Abdyldaiev. Pe de alta parte, pentru Lavrov, ”ar fi cinic si meschin sa afirmi ca acest atentat a fost comis ca represalii fata de interventia militara a Rusiei in Siria”. Ieri, Vladimir Putin a avut o convorbire cu Angela Merkel si cu Francois Hollande in care au evocat mijloacele de accelerare a schimbului de informatii care permite un raspuns mai eficace impotriva atacurilor teroriste.

Miscarea totalitarista islamista, care nu opereaza numai in Siria, ci si in Caucaz, este pista cea mai plauzibila pentru atentatele din orasul natal al liderului de la Kremlin. O ”dedicatie” cu greutate, mai ales ca acesta se afla acolo. Ba era insotit si de alt sef de stat. Un mesaj care confirma ca Rusia este o tinta a jihadismului islamist. Cu explozia din metroul din Sankt Petersburg, teroristii au dorit sa aiba o camera de rezonanta mai puternica  pentru a-l umili pe Putin si a pune sub semnul intrebarii securitatea Rusiei.

author avatar
Tudor Borcea
470 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger